Снимка БГНЕС

6-ма пациенти с тежки увреждания на периферните кръвоносни съдове бяха спасени от ампутация по начин, използван за пръв път у нас.

Те са лекувани ендоваскуларно в Националната кардиологична болница (НКБ) с мултифукционални консумативи, които в България не са използвани досега, съобщиха от лечебното заведение. Болните са били със застрашаващи от ампутация запушвания на артериите на долните крайници. Най-щадящият метод за лечението им е ендоваскуларният на фона на останалите две терапевтични опции – отворена байпас хирургия, а в най-тежките случаи – ампутация.

Пациентите са лекувани от екипите на Клиниката по Съдова хирургия и Отделението по образна диагностика и интервенционална рентгенология - съдовия хирург доц. Наделин Николов и рентгенолозите гл. ас. д-р Светла Динева и д-р Перо Попески. След прецизно образно диагностициране на запушванията изцяло под рентгенов контрол са извършени шест авангардни ендоваскуларни процедури с ново поколение медицински консуматив, пише skener.news.

Мултифункционалният катетър, който е използван, представлява комбинация от катетър и регулируем балон. По време на интервенцията ендоваскуларният специалист едновременно извършва отпушване и разширяване на стеснения съд, като балонът се разгъва от специалиста според необходимостта и анатомията на болния.

„Случаите на шестимата болни бяха изключително усложнени, но преминаха успешно, Всеки един от тях съобщи за подобрение веднага след операцията“, посочи доц. Наделин Николов. Той обясни, че запушванията и като цяло патологията на съдовете на долните крайници водят до постоянна и силна болка, която пациентите изпитват, а рискът от ампутация или смърт е изключително висок в напредналите стадии.  Благодарение на ендоваскуларният метод и поставянето на вътресъдов имплант кръвоснабдяването на увредения съд се възстановява, храненето на органите и тъканите също, болковият синдром отминава и се преодолява рискът от ампутиране на засегнатия крайник.

„Ендоваскуларните методи са не само изключително прецизни, но и щадящи, тъй като при минимално рентгеново натоварване за пациентите, каквото предлага новата апаратура в отделението, постигаме оптимален лечебен резултат – отпушване на запушена артерия или разширяването й, ако е стеснена критично “, коментира гл. ас. д-р Светла

Петимата от шестимата пациенти вече са изписани, предстои регулярното им проследяване от съдовите специалисти в НКБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase