Снимка БГНЕС
fallback

На територията на Каховския язовир от много години се намира и промишлен комплекс, където има опасни химически замърсители.Това заяви екологът от Одеса Владислав Балинский по БНТ, който коментира замърсяването в акваторията на Черно море заради взривения язовир Нова Каховка.

По думите му, преди години в СССР са се използвали пестициди и други вещества, които се разграждат в организма в продължение на стотици години. Отнесени са и гробища за хора и животни, както и канализацията на някои населени места. Част от това се отича в Черно море и отива към Румъния и България, обясни Балинский.

Напълно унищожен е националният природен парк "Межднестровский". Територията му е близо 80 хиляди хектара и всичко е отнесено от водата на язовира. Това мащабно наводнение отнесе гробища, както и промишлени предприятия. Затова можем да говорим за възможно изтичане на химически замърсители, допълни Балинский.

Според еколога течението може да донесе замърсените води и до българското крайбрежие. Затова е нужен мониторинг на водата в Черно море.

Oще по темата

За въздуха няма проблем, но по-добре е да се въздържаме да се къпем в морето. Трябва да се следи динамиката на процеса, каза още Балинский.

В залетите територии на Одеса трябва да се вземат противоепидемични мерки. Замърсяването ще се отрази на цялата екосистема, включително на риби, китове и делфини. Вероятно ще се промени прозрачността на водата и ще има оцветяване на водораслите, предупреждава още екологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 11 месеца

тая година ще пропуснем българското черноморие.. който иска рак да ходи! естественно никой нищо няма да спомене за замърсяване... те всичките от власта са с хотели там

75

Станой от СофСтрой

преди 11 месеца

Независимо кой е "гръмнал" този язовир, аз съм много доволен от този факт !Важното е че лакомите и сребролюбиви наши ресторантьори и хотелиери,отново ще "гризнат" дръвцето и този сезон . . .

74

канибал

преди 11 месеца

ОТ КОГА ИМА КИТОВЕ В ЧЕРНО МОРЕ?

fallback