Снимка: БГНЕС

Едната е технически изпълнителен директор и танцьор, а втората е ендокринолог. Третата ръководи патриотична група за подпомагане на руски войници, воювали в Украйна.

Трите жени, които говорят на международния икономически форум в Санкт Петербург тази седмица, имат едно общо нещо: всички те са роднини на Владимир Путин.

Най-голямата му дъщеря, ендокринологът Мария Воронцова, 39, и Анна Цивилева, 52, патриотката и според съобщенията първа братовчедка на Путин, се появиха в четвъртък. По-малката дъщеря, 37-годишната Катерина Тихонова, изпълнителен директор и танцьорка, ще участва в кръгла маса, посветена на военно-промишленн комплекс.

Бляскавият годишен икономически форум в Санкт Петербург, известен като SPIEF или "Руския Давос", някога беше рекламиран като прозорец към Запада и на него присъстваха европейски лидери, включително президента Макрон и Ангела Меркел. Тази година президентът Мнангагва на Зимбабве и президентът Луис Арсе на Боливия са високопоставените гости.

Появата на двете възрастни дъщери на Путин на едно и също събитие се случва за първи път, въпреки че баща им избягва каквото и да е публично признание за тях.

Техният нарастващ публичен профил сочи към по-широк феномен: деца на съюзници на Путин, които поемат роли в бизнеса и правителството, тъй като родителите им очевидно се стремят да си осигурят взаимна защита.

Тихонова ръководи Innopraktika, проект в Московския държавен университет за подкрепа на млади руски учени. Освен това е завършена танцьорка на акробатичен рокендрол. Воронцова се занимава с генетични изследвания.

"Фактът, че дъщерите му ще се явяват по-често в публичното пространство, можеше да се очаква", казва Татяна Становая, старши сътрудник в Евразийския център "Карнеги Русия", пред The Times.. "По-неестествено би било те да останат в сянка."

Произходът на няколко други делегати на икономическия форум става ясен от имената им: Ксения Шойгу, Роман Ротенберг и Александър Вайно. Те от своя страна са дъщеря на дългогодишния министър на отбраната на Путин, син на един от най-старите приятели олигарси на Путин и партньори в хокея на лед и син на началника на кабинета на Путин.

Д-р Бен Ноубъл, доцент по руска политика в Лондонския университетски колеж, каза, че Тихонова и Воронцова не са подготвени за династично прехвърляне в политиката, след като 71-годишният Путин най-накрая напусне поста. "Тук не става въпрос за планиране на наследяване на поста му, а по-скоро за естеството на режима", обяснява той. "Въпросът за наследяването не е само за диктатора, но и за висшите членове на политическия и бизнес елит. Тяхното богатство, тяхната свобода, тяхното щастие и поминъкът им – всичко това е свързано със съдбата на диктатора и затова те са инвестирани в това да гарантират, че системата е издръжлива и след неговия живот."

"Повишената видимост" на дъщерите на Путин е да гарантира, че те няма да бъдат "потъпкани", когато системата "еволюира и бъде предадена на следващото поколение".

Екатерина Шулман, политолог, каза пред информационна агенция Bloomberg, че вярва, че съюзниците на Путин са искали да вкарат децата си "в системата", в случай че нещата се объркат, тъй като санкциите вече не позволяват да ги изпращат до училища и работни места на Запад . Непотизмът защити и родителите: "Начинът да се предпазят е да назначат децата си за шефове".

Става въпрос и за осигуряването на оцеляването на Путин, в случай че бъде принуден от обстоятелствата да се откаже от властта.

Путин повиши синовете на двама от най-близките си сътрудници, след като беше преизбран миналия месец.

"Това е начинът, по който Путин може да гарантира предаността на режима от страна на тези членове на елита, като се увери, че те знаят, че за тях се грижат и че децата им се грижат", каза Ноубъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase