Убитият Иван Владимиров. Снимка: Facebook
fallback

Вече не се правят психологични изследвания на хората, които искат да притежават оръжие. В момента няма диагностика, срещаш се с психиатър, плащаш си и вземаш удостоверение за притежание на оръжие. Това каза доц. Неделчо Стойчев, бивш директор на Института по психология на МВР, пред NovaNews.

Oще по темата

"Извършителят на убийството на Иван Владимиров при всички положения има сериозни отклонения в психичното си функциониране. Може да има и параноидни преживявания, граничещи с налудности. Важно да се види за какво е освободен от полицията. Много е вероятно това да се е случило поради неадекватни поведенчески модели, които е реализирал като служител", заяви психологът.

Според него най-вероятно Иван Владимиров се е въвлякъл във вече съществуващ конфликт, след като се е прибрал в България.

"Вероятно убиецът го е идентифицирал като заплаха или враг, който консолидира другите. Принципно хората, които притежават оръжие, могат да убият някого в състояние на афект. Хората не са рационални, а емоционални същества и винаги могат да намерят причина да оправдаят деянието си", обясни той.

По думите му това е поредният случай на нелепа смърт на човек, който е могъл да не бъде жертва на това насилие. Междусъседските свади за съжаление в доста случаи водят до такъв неблагоприятен изход. Не полицията решава каква е пригодността за притежание на оръжие, а законодателните решения на НС", обясни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен свидетел

преди 1 година

Личен реален случай. На стаж в психиатрияВарна сме. В кабинета на психиатъра влизат подред хора, които искат да си извадят разрешение за оръжие. Въпросите....повтарям въпросите са: име, години, семейно положение, работа, пиете ли, употребявате ли наркотици, с каква цел вземате разрешителното. Общо взето така няколко човека заплатили по двайсет лева преминаха кратко интервю. Всичките го искаха за работа като охранител в онзи ден на 2011 година. Нямаше обективни тестове. Само въпроси.

16

Читател

преди 1 година

6. Не е верно, на хора от старото поколение от системата на мвр са им предлагали да станат членове в мвр, но са отказали, дори на единият ни родител, отказ, защото баща й умира на 27 г и е бил от богат род, идвайки от беломорието гърция. Не пият, не пушат, за сведение под N 6,a сме антикомунисти, защото сме репресирани изселвани от режима на живков т е от ссср. Удовлетворява ли ви и въпреки това не съм не са крайни хора, просто не гласуваме за човек краен на бкп, а в някои градове се познаваме.

15

Попокатепетъл

преди 1 година

Да кажат как дадоха КНО - пистолети , законно на ци..ни занимаващи се с джепчийски кражби и защо си затварят очите за имоти за милиони купени с пари от престъпна дейност от същите циг..ани . Това ли е полицията и прокуратурата , срещу лев си затварят очите , че и оръжие им дават да си защитават крадените пари и злато .

fallback