Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили са изгаряли и тела на собствените си убити на сметище в Херсон, достъпът до което е бил забранен, пише британският в. "Гардиън".

Според местни жители руски камиони пристигали на мястото, докарвайки черни чували, които след това подпалвали. При това въздухът се изпълвал с дим и ужасяваща миризма на горяща плът. Те смятат, че по този начин руснаците са се отървали от телата на свои войници, убити по време на тежките боеве.

Още по темата
Местен служител, пожелал анонимност, е заявил пред британското издание, че украинските власти не се интересуват къде руснаците са погребвали своите убити, а целта им е да намерят телата на изтезавани украинци, убити и погребани в масови гробове.

Някои смятат, че изгарянето на телата на собствените им войници е било за силите на Москва най-лесният начин да се отърват от труповете, тъй като мостовете над река Днепър са били твърде крехки, за да издържат камиони.

Десетки други жители на Херсон казват същото пред изданието, но украинските власти досега не са потвърдили информацията.

Службата за сигурност на Украйна смята, че телата на хиляди загинали руски войници са неофициално изхвърлени, тъй като Кремъл ги регистрира като "изчезнали в боя" в опит да прикрие загубите си във войната в Украйна. Това се потвърждава от прихванати телефонни обаждания на руски войници, цитирани от британското издание.

Украинската прокуратура обяви вчера, че е открила четири сгради в Херсон, в които според прокурорите руските сили са извършвали изтезания, пише френският в. "Фигаро", цитиран от БТА.

След освобождаването на 11 ноември на Херсон Киев предяви срещу Москва няколко обвинения, че нейни сили са извършвали издевателства и военни престъпления. За момента няма реакция от руската страна.

 

Коментари Напиши коментар

99

Анонимен

преди 2 месеца

снимката от горе го доказва!!!

98

Анонимен

преди 2 месеца

мармоти ги завивали в станиол, за да стане по крехко месото

97

Анонимен

преди 2 месеца

В тъ пата росия човека не значи нищо! Е затова ги мразя - щото не са хора а с ***.