Снимка: архив, БГНЕС

Повече от 8300 мирни граждани са били убити досега във войната на Русия срещу Украйна, предаде ДПА, като се позова на разследващи в Киев.

Още по темата
Сред тях има 437 деца, заяви главният прокурор Андрий Костин, цитирайки доклад, публикуван снощи от украинската информационна агенция УНИАН.

Повече от 11 000 души са били ранени във войната, която продължава вече почти девет месеца.

По думите на Костин действителният брой на жертвите вероятно е по-голям, тъй като украинските власти все още нямат достъп до някои области, окупирани от Русия.

В освободените райони украинските войски продължават да намират тела и доказателства за предполагаеми жестокости.

До момента украинските власти са регистрирали над 45 000 военни престъпления, като 216 души, включително 17 руски военнопленници, са обявени за заподозрени в извършването на военни престъпления, става ясно от доклада. Дванадесет от 60-те обвинени са осъдени.
(БТА)
 

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 2 месеца

По данни на ООН в Украйна за 2021 са загинали общо 25 цивилни от двете страни на фронта. На кои данни да вярвам повече? На ООН или на Путин който март 2014 заяви, че зелените човечета не са руски военни или на Захариева която декември 2021 заяви, че правят учения и няма да нападат Украйна.

37

Анонимен

преди 2 месеца

А защо не напишете колко цивилни са загинали през осемте години война на *** срещу Донбас? Или господарите от кравария не разрешават?

36

Petrov

преди 2 месеца

Убитите цивилни са от украинските фашисти.