След проваленото първо заседание на 48-ото Народно събрание, и днес предстои първото заседание да продължи в отчаят опит за избор на председател на Народното събрание.

"Фигурата на председател е важна дори и в самото начало на работа - без председател не могат да се регистрират парламентарните групи, да започнат консултациите на президента. Председателят на парламента, като "пръв между равни", има благородната задача да бъде сравнително неутрален между парламентарните групи, да балансира, да търси съгласие", коментира председателят на 39-ото НС доц. Борислав Великов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той прогнозира трудно събиране на мнозинство при раздробеното представителство на партиите.

"Старали сме се да поддържаме равнище на работата като председатели на НС, парламентът да има добър образ в очите на хората. С вчерашните изяви това трудно ще се постигне. Вчера беше моментът някоя от по-големите политически сили, ГЕРБ-СДС или "Продължаваме промяната", да отстъпят. Може би правилното беше това, което стана снощи, да оттеглят този достоен кандидат Никола Минчев. Ако се избере председател и има работещ парламент, това ще бъде временно, докато се приемат Бюджет 2023 и поправките в Плана за устойчивост", прогнозира доц. Великов.

Очакванията му са да не се стигне до други важни теми като избор на членове на ВСС, управител на БНБ.

Председателят на 44-ия парламент Димитър Главчев подчерта пред Bulgaria ON AIR, че без редовен председател на НС няма как да има и работещ парламент.

"Това, което вчера видяхме, го видяха всички български зрители през екраните. Това нещо е невиждано в историята на българския парламент. Ние сме на ръба на конституционна криза, политическа има отдавна. Грозно, обида е и за избирателите, и за самите народни представители", посочи Главчев.

Бившият председател на НС определи като несериозна ситуацията, в която за поста се борят петима кандидати.

Той определи номинацията на Никола Минчев като провокация, предвид че е бил отстранен предсрочно от поста в кабинета "Петков": "Правилно постъпиха, че го оттеглиха, но още по-правилно беше да не го номинират".

Доц. Великов прогнозира кратък срок на работа на 48-ото НС, ако успее да избере председател.

"Този парламент ще бъде кратък, трудно ще остане до местните избори. Ще бъде трудно да бъде приет Бюджет 2023, преди второто четене ще има толкова много предложения, че не знам как ще се удържи рамката. Дано депутатите спазват клетвата, която дадоха и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа - иначе увяхваме", каза доц. Великов.

А за предстоящите предсрочни избори той прогнозира, че политическата сила, която днес прояви разум, ще има по-голям шанс на вота през януари-февруари.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase