Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът ще търси изход от създалата се безпрецедентна криза на първото пленарно заседание, което продължава и днес. До тук се стигна, след като работата на Народното събрание беше блокирана и депутатите не успяха да се разберат кой ще застане начело на парламента.

По Конституция обаче решението, трябва да се вземе именно в първия ден затова партиите приложиха лека хитрост, като на практика излязоха в почивка до днес.

Най-много гласове получиха Никола Минчев от "Продължаваме промяната" и Росен Желязков от ГЕРБ. На второто гласуване ДПС не подкрепи кандидата на ГЕРБ и той остана с по-малък вот.

Късно снощи партията на Кирил Петков и Асен Василев обяви, че оттегля номинацията на Минчев, за да не вкарват страната в конституционна криза и остават в опозиция.

Още по темата
"Ние дадохме шанс на всички парламентарни групи да се обединят около най-достойния кандидат, издигнат от ПП - г-н Никола Минчев. Във втория рунд на гласуването той спечели най-много гласове и въпреки всичко не можахме да излъчим председател. Тъй като се появи обвинение, че ние пречим на възможността да се направи избор, парламентарната група реши на свое заседание да не издига кандидат и да даде възможност на останалите да проведат гласуване", каза Гюров.

Асен Василев заяви, че като опозиция партията ще гласува против номинацията на Росен Желязков от ГЕРБ, а групата им тепърва ще решава дали да подкрепи кандидата на друга партия.

Работата ще продължи в 10.00 ч. тази сутрин, а преди това политическите сили се събират на извънреден председателски съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase