Снимка: БГНЕС
fallback

С последните си ракетни тестове Северна Корея демонстрира способността й да извършва удари с тактически ядрени оръжия, заяви нейният лидер Ким Чен Ун, добавяйки, че неговите сили са "напълно готови да ударят и унищожат цели по всяко време от всяко място".

Ким, който миналия месец каза, че превръщането на КНДР в ядрена сила е "необратимо", каза, че ученията са "очевидно предупреждение и ясна демонстрация" към враговете на страната.

Тактическите ядрени ракети с малък обсег на режима няма да могат да достигнат неговия враг – САЩ – но теоретично могат да бъдат използвани срещу Юга и Япония.

В доклад, публикуван в понеделник, държавната информационна агенция KCNA каза, че Ким е наредил тестовите изстрелвания в отговор на широкомащабните военноморски учения на южнокорейските и американските сили.

Токио и Вашингтон наскоро възобновиха ученията, включително разполагането на ядрения самолетоносач USS Ronald Reagan във водите край източното крайбрежие на Южна Корея – ход, който вбеси Пхенян, където ученията се разглеждат като репетиция за нахлуване.

В отговор Северна Корея "реши да организира военни учения под симулация на действителна война", съобщи KCNA.

Армейски части, участващи в "операция с тактически ядрени оръжия, организираха военни учения от 25 септември до 9 октомври, за да проверят и оценят способността за възпиране на война и ядрена контраатака на страната", се казва в доклада, потвърждавайки, че Ким лично е ръководил ученията.

Официални снимки показват Ким на всички изстрелвания на ракети и учения, давайки заповеди и позирайки с усмихнати войници.

"Те със сигурност преследват тактическо ядрено оръжие", казва базираният в САЩ анализатор по сигурността Анкит Панда пред The Guardian. "Подозирам, че КНДР постепенно ще направи ядрени много от новите си ракети с малък обсег, включително маневрените ракети."

Фактът, че Северна Корея е описала всичките си седем скорошни изстрелвания на ракети като свързани с "единици за тактически ядрени операции", е важен, добавя той, тъй като инвентарът включва всичко от балистични ракети с малък и среден обсег до нова къса ракета с далекобойност, предназначена за изстрелване от подводница.

Ким, който ръководи драматични подобрения в ракетното и ядреното развитие въпреки годините санкции на ООН, отдавна иска да придобие тактически ядрени оръжия – по-малки, по-леки оръжия, предназначени за използване на бойно поле – и го превърна в основен приоритет на ключов партиен конгрес през януари 2021 г.

Миналия месец Северна Корея преразгледа ядрените си закони, за да й позволи да извършва превантивни ядрени удари, включително в отговор на конвенционални атаки.

През последните две седмици Ким ръководи учения на ядрените тактически оперативни единици на страната, включващи балистични ракети с фалшиви ядрени бойни глави, съобщи KCNA, добавяйки, че те са предназначени да доставят силно възпиращо послание.

"Ефективността и практическите бойни способности на нашите ядрени бойни сили бяха демонстрирани, тъй като те са напълно готови да поразяват и унищожават цели по всяко време от всяко място", каза Ким, цитиран от KCNA. "Въпреки че врагът продължава да говори за диалог и преговори, ние нямаме за какво да говорим, нито чувстваме нужда да го правим."

Различните тестове симулираха насочване към военни командни съоръжения, удари по главни пристанища и неутрализиране на летища на юг."

Южнокорейски и американски служители казват, че има признаци, че Северна Корея скоро може да взриви ново ядрено устройство в подземни тунели на своя полигон за ядрени тестове Пунгие-ри, който беше официално затворен през 2018 г.

Анализаторите казват, че поставянето на малки бойни глави на ракети с малък обсег може да представлява опасна промяна в начина, по който Северна Корея разполага и планира да използва ядрени оръжия.

На 4 октомври Северът изстреля балистична ракета по-далече от всякога, летейки, както казаха, нова балистична ракета със среден обсег над Япония за първи път от 2017 г.

Лейф-Ерик Ийсли, професор в университета Ewha в Сеул, каза, че Северна Корея има "множество мотиви" да разгласи изстрелванията.

"Публичната поява на Ким Чен Ун след едномесечно отсъствие осигурява патриотично заглавие за отбелязване на годишнината от основаването на управляващата Работническа партия", казва Ийсли. "Пхенян е загрижен заради военните учения на САЩ, Южна Корея и Япония, така че за да засили самопровъзгласилата се възпираща сила, той изрично излага ядрената заплаха зад последните си изстрелвания на ракети", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 година

До Христо Христов, нещо да цитираш? Или пак си на амбразурата със сърп и чук в главата? Червен ***, СК има статистика каквото партията каже, като в Прросия, нали са държави в 15 век. Така, че полека с опорките др0гарю.

14

Анонимен

преди 1 година

Прати ги към САЩ!!!

13

Анонимен

преди 1 година

Значи Южна Корея е по-развита. Благодаря ви!

fallback