Снимка: БГНЕС
fallback

200 000 руски граждани са избягали в Казахстан за по-малко от две седмици, съобщи вътрешният министър на Казахстан Марат Муратович Ахметжанов.

На 21 септември президентът на РФ Владимир Путин обяви „частична военна мобилизация“ на 300 000 войници, след като украинската армия разгроми руския агресор и продължава да освобождава окупирани територии. За броени дни стотици хиляди руснаци си плюха на петите и избягаха зад граница.

Казахстан е една от предпочитаните дестинации за руснаците, които не искат да умрат на фронта в Украйна в безсмислената непредизвикана война на Путин. „Повече от 200 000 руски граждани са влезли в Казахстан“, каза Ахметжанов, добавяйки, че ситуацията по границата вече се е „нормализирала“.

Oще по темата
Казахстан обяви, че няма да екстрадира в Русия граждани, избягващи мобилизация, освен ако не бъдат обявени за международно издирване. Според Ахмежанов седем руснаци са били експулсирани от Казахстан през последните две седмици - трима от тях са преминали незаконно границата, а още четирима са извършили дребно хулиганство в Уралск.

От 21 септември, когато в Русия беше обявена „частична мобилизация“, на сухопътните граници с Казахстан, Грузия и Финландия се извиха дълги опашки. Вече се появи информация, че заради масовото бягство на руснаци режимът на Путин е започнал да съставя черни списъци на тези граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Само да попипта

преди 1 година

"Емигрирали" В Казахстан, или "Имигрирали" в Казахстан.

20

putikaputi

преди 1 година

В Украинските военкомати дават 1000 $ за да бъдат мобилизирани. В руските дават 1000 $ за да отложат мобилизацията.Ако Украйна беше нападнала русия вероятно щеше да е обратно . . .

19

Анонимен

преди 1 година

Продължавате да лъжете,от 21 септември когато беше обявена мобилизацията до сега в Казахстан са влезли около 200 хиляди руски граждани в същият момент са напуснали Казахстан 147 хиляди руски граждани или отрицателното салдо е около 50 хиляди руснаци евентуално напуснали Русия!Да не забравяме,че пътнико потока между двете страни е един от най големият от много години насам!

fallback