Снимка: Twitter

Хиляди руснаци избягаха от страната след като президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация. Някои от тях се оказаха в Узбекистан.

Оказва се обаче, че някои руснаци, пристигнали в страната, са били "изненадани", че официалният език там е узбекистански, а не руски. Публикации в социалните мрежи сочат, че някои родители пък не желаят децата им да учат "чуждият" език в училище.

Още по темата

"И така... някои от руснаците, които са успели да избягат в Узбекистан, вече искат да не изпращат децата си в узбекско училище и избягват да учат местния език. Ето защо няма да е достатъчно да се отървем от Путин – трябва да водим разговори", пише в Twitter филмовият критик от Украйна Александра Поворозник.

"Те все още не са пристигнали в Узбекистан, а вече настояват всички да говорят руски. Това не е бягство от войната, а тайна инвазия", пише друг потребител в социалните мрежи.

Това се случва на фона на масовото нежелание у някои народи да приемат руски граждани, бятащи от войната. Финландия вече затвори границите си, а в Грузия всекидневно има протести и демонстрации срещу пристигащите руснаци. По-рано бе съобщено, че именно защото руснаците отказвали да говорят грузински и настоявали всички да говорят руски, някои заведения в страната са забранили клиенти от руски произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase