Снимка: БГНЕС

Чарлз ще бъде официално провъзгласен за новия монарх на Великобритания на среща на Съвет по възкачването на престола в двореца "Сейнт Джеймс" в събота, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Срещата на Съвета е насрочена за 12.00 ч. българско време и ще се проведе в две части: провъзгласяване на новия монарх и подписване на неговата клетва да поддържа Църквата на Шотландия.

Още по темата

Час по-късно, в 13.00 ч. българско време, Чарлз ще направи прокламация от балкона в "Сейнт Джеймс".

Коронацията обаче ще се състои чак след година.

"Коронацията вероятно ще бъде след една година", каза Кейт Уилямс, професор по история в английския университет в Рединг и автор на книгата „Младата Елизабет: Създаването на кралицата“ пред списание People.

„Церемонията по коронясване обикновено се провежда след една година, тъй като се смята за неподходящо да се провежда веднага след нечия смърт. Това е дълъг процес на скръб“, посочва Уилямс.

Въпреки че има слухове, че 73-годишният Чарлз ще абдикира и ще предаде короната на сина си принц Уилям, това едва ли ще се случи.

"Той го чака от много време и е сигурен, че ще се справи. Твърди се, че Чарлз ще абдикира, защото Уилям и Кейт са по-популярни, но това няма да се случи", каза Уилямс.

Абдикацията, когато монарх достигне определена възраст, е много рядка в Англия. Последният път, когато някой абдикира във Великобритания, е на 11 декември 1936 г., когато крал Едуард VIII се оттегли, за да се ожени за американката Уолис Симпсън.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase