Снимка: архив, БГНЕС

В продължение на няколко часа вчера в публичното пространство не беше ясно какво се случва, пише британският вестник "Гардиън“, разказвайки за вчерашния ден, когато вечерта бе съобщено за кончината на кралица Елизабет Втора.

Още по темата
Но веднага стана ясно, че става дума за нещо сериозно, коментира изданието. Малко след обяд Надим Захауи, канцлерът на херцогство Ланкастър, спешно се отправи към Камарата на общините, за да предаде на Лиз Тръс бележка. Той разговаря шепнешком с новата премиерка, докато лидерът на опозицията Киър Стармър се изказваше в залата, пише "Гардиън". Присъстващите журналисти бързо забелязаха това и спекулациите веднага се насочиха към здравето на кралицата, отбелязва вестникът.

На "хората с конституционни функции" в Уестминстър е било казано да се подготвят за най-лошото, посочва изданието. То цитира съветник на един от тях, по чиито думи официалните органи още по обяд са започнали да преглеждат готовността за операция "Лондонски мост" - плановете, свързани със смъртта на кралицата.

Вестник "Телеграф" описва какво ще се случи днес. Крал Чарлз Трети ще отпътува обратно за Лондон от Балморал. Той ще проведе аудиенция с Тръс и ще запише телевизионно обръщение към нацията, което ще бъде излъчено около 18:00 часа местно време. Ще има служба в катедралата "Сейнт Пол", на която ще присъстват премиерката и висши министри. Специална комисия, отговаряща за възкачването на престола на британските монарси, ще се събере утре в двореца "Сейнт Джеймс" в Лондон, за да обяви официално крал Чарлз Трети за новия монарх на страната, пише още вестникът. Очаква се възпоменателната служба за кралицата да се състои в Уестминстърското абатство на 19 септември, добавя "Телеграф".

Елизабет Втора ще бъде погребана в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор, където са погребани и покойният ѝ съпруг принц Филип, както и двамата ѝ родители - кралицата майка и Джордж Шести, отбелязва в. "Индипендънт". Денят на погребението на Елизабет и денят на коронацията на крал Чарлз Трети ще бъдат национални празници. Очаква се за погребението на кралицата да се съберат стотици хиляди опечалени.

Принцът, който чака короната по-дълго от всеки друг престолонаследник в британската история, вече е обявен за монарх на Обединеното кралство и скоро ще получим отговор на въпроса, който е задаван толкова много пъти: какъв крал ще бъде Чарлз, коментира британският вестник "Таймс". Дали той ще бъде активно участващ в политиката монарх, или такъв, който ще промени фундаменталното ни разбиране за това какво е да си съвременен суверен, пита се изданието.

За Чарлз фактът, че се е подготвял за този момент през целия си съзнателен живот, парадоксално прави по-трудни, а не по-лесни предизвикателствата, пред които е изправен, коментира "Таймс". Съветниците и приятелите на новия британски крал отдавна са обезпокоени, че склонността му да се опитва да прави нещо ново или да променя нещата може да бъде опасна за дългосрочното добруване на самата монархия, пише вестникът. А предвид неговата напреднала възраст очакването, че управлението му ще бъде сравнително кратко, може да засили желанието му за изява. Ето защо в официалните среди има известно безпокойство, че за Чарлз може да е трудно да гарантира, че няма да бъде възприеман като монарх, който се "намесва" в тяхната работа, посочва "Таймс“.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase