Снимка: архив, БГНЕС

При оглед на територията на завод "Азовстал" в Мариупол са открити няколко изгубили се украински военни. Това съобщи днес лидерът на т.нар. Донецка народна република Денис Пушилин, цитиран от ТАСС.

Още по темата
"Оглеждат се всяко кътче, всяка стая, това е крайно много, но работата напредва", каза Пушилин. "Открити бяха няколко души, които са се изгубили, но те също са изпратени при другарите си", допълни той, имайки предвид бойците, сложили оръжие и пленени от руските войски и техни съюзници от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Донбас. Става дума "според мен за трима или четирима души", уточни Пушилин в ефира на руската телевизия "Россия-24".

По думите му новооткритите бойци не са представлявали заплаха. "Те самите се страхуваха от всичко, криеха се, имаха проблеми с психиката", каза той.

Съдебният процес срещу украинските военни от "Азовстал" ще бъде максимално открит, ще бъдат поканени представители на други страни, включително западни, и на международни организации, увери Пушилин.

По-рано този месец се предадоха в плен последните украински защитници на Мариупол, барикадирали се в "Азовстал". Според министерството на отбраната в Москва пленниците са над 2400 души, напомня агенцията. Киев се стреми да организира размяна, но руските власти заявиха неведнъж, че смятат част от пленените за неонацисти и военни престъпници, които трябва да получат присъди.

Руската армия е намерила в завода "Азовстал" телата на 152 украински бойци и е готова да ги предаде на Украйна, заяви днес министерството на отбраната в Москва, цитирано от Франс прес.

Телата били открити в хладилен камион, чиято охладителна система обаче не работела. Под тях били намерени и четири мини.

Според министерството Москва не е получавала от Киев молба да получи тези останки.

Франс прес допълва, че не е имала възможност да провери тези твърдения, използвайки независими източници.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase