Снимка: БГНЕС

Кораб е напуснал украинското пристанище Мариупол за пръв път, откакто Русия превзе града, и се е отправил на изток към Русия с товар от метал, заяви във вторник лидерът на подкрепяните от Русия сепаратисти от украинския сепаратистки регион Донецк.

Украйна заяви, че изпращането на метал за Русия от Мариупол, чието превземане даде на Москва сухопътен мост, свързващ континентална Русия и проруската сепаратистка територия с анексирания Крим, е равносилно на грабеж, предаде "Ройтерс".

Още по темата
"Днес 2500 тона горещо валцувани листове напуснаха пристанището в Мариупол", написа Денис Пушилин, лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република, в приложението за съобщения Telegram. "Корабът се насочи към (руския град) Ростов."

Русия пое пълен контрол над Мариупол по-рано този месец, когато повече от 2400 украински бойци се предадоха в обсадения стоманодобивен завод "Азовстал". Миналата седмица Русия заяви, че пристанището е разминирано и отново е отворено за търговски кораби.

Очаква се тази седмица от пристанището на Мариупол да излезе и българският кораб "Царевна", съобщи преди дни външният министър Теодора Генчовска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase