Алена Щерк е сигнализирала властите за тормоз срещу нея три пъти преди да бъде убита. Oсновният мотив за престъплението остава патологична ревност, защото според криминалистите, убиецът не е имал план.

Малко след като Алена Щерк е убита, бившият ѝ приятел Виктор Спига тръгва с кола към Италия. Там полицията успява да го задържи, но се налага в акцията да се включват 10 униформени, защото се съпротивлява. В него откриват и нож.

Още по темата
"Действията на извършителя са много хаотични, непреднамерени, импулсивни. Той е бил в една шокова ситуация, аз съм убеден, че той не е планирал тези действия. Може би е отишъл да разправят", каза криминалистът Ботьо Ботев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Затова, че деянието не е премислено, експертите съдят по голямото разстояние, което убиецът пропътува с трупа, качен в автомобила. А в колата разследващите намират улика.

"Има намерена ДНК на лице от мъжки пол във вътрешността на автомобила на жертвата, която съвпада с ДНК профила, който е открит по лични вещи на обвиняемия, ползвани от него", заяви говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

За да бъде съден за убийството - Виктор Спига трябва да бъде върнат на територията на България.

"Срокът, в който би следвало да приключи процедурата пред италианския съд, е от 60 до 90 дни. Ако той даде съгласие, срокът е значително по- кратък", допълни тя.

Някои факти около случая обезпокояват криминалистите. Една от големите въпросителни остава - как близките на убитата са открили първи тялото и в безлюдната местност.

В момента Виктор Спига се намира в затвор в италианския град Асколи.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase