Снимка: БГНЕС
fallback

Битката на Китай срещу Covid-19 е на път да нанесе още един удар на световната икономика в допълнение към войната в Украйна. Китайските производствени центрове са в застой, докато властите се борят с нови огнища на болестта. Въпреки че се говори за диверсификация на веригите за доставки, зависимостта на света от китайските заводи само се увеличава.

По данни на изследователската компания Gavekal от 6 април около три четвърти от 100-те най-големи китайски града, които осигуряват над половината от националния БВП, са въвели различни по степен пандемични ограничения. Повечето от 26-те милиона жители на Шанхай бяха затворени в домовете си за повече от две седмици, което доведе до затваряне на складове и ограничаване на достъпа до най-натовареното контейнерно пристанище в света; доставчикът на iPhone Pegatron спря производството в два от близките си заводи. През март крайни мерки бяха предприети и в провинция Дзилин, която е важен производител на царевица и в която се намират заводите на Toyota и Volkswagen . Експортната сила Гуандун се подготвя за нов удар, като ограничава пътуванията, затваря училища и въвежда масови тестове.

Планът е да се потисне напълно заразата на всяка цена. Драконовските забрани позволиха на Китай бързо да рестартира фабриките след ранното избухване на епидемията през 2020 г., но вариантът на Омикрон е още по-заразен.

Oще по темата
Икономическите последици ще се усетят отвъд границите на Китай. В резултат на смущенията, предизвикани от търговската война със Съединените щати, а след това и от пандемията, много правителства и ръководители започнаха да обсъждат планове за хеджиране на зависимостта си от китайските доставчици; ръководителят на Световната банка Дейвид Малпас наскоро заяви, че диверсификацията "вероятно ще бъде полезна за всички". Това не се е променило много на място. Делът на Китай в световния износ нарасна до 15,4% през миналата година, като през 2019 г. ще надхвърли нивата отпреди пандемията - 13,1%, смятат анализаторите на Bernstein.

Прекъсването на работата на световните фабрики вероятно ще доведе до покачване на цените в световен мащаб. Инфлацията в САЩ е на 40-годишен връх, докато цените в еврозоната се повишиха до рекордните 7,5% през март. Нарастващите разходи за енергия и суровини също са виновни за по-високото от очакваното увеличение на фабричните и потребителските цени в Китай през март.

Спирането на достъпа до пазара вече засегна търговията. Европейската търговска камара в Китай заяви на 7 април, че според нейните членове обемът на пристанището в Шанхай е спаднал с 40 % спрямо предходната седмица; гигантът в областта на морските превози Maersk предупреди за претоварени контейнерни терминали, недостиг на камиони и намаляване на въздушните превози.

Отказът на Пекин да се примири с вируса може да означава по-високи цени за всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 2 години

Някой се опитва да открие топлата вода,Китай повиши отдавна цените на своите стоки повече от 50% в които беше калкулирано новонапечатаните трилиони след"Ковид -добавките"по света,сега очакваме следващите 50% увеличение в които ще бъдат включени добавките "наказанието на Русия"

17

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен "Американската борса ще се срути, оттам и долара." Ще се срути амо чак когато топките на коча паднат на пътя докато ходи по него.

16

Анонимен

преди 2 години

Световната икономика ще се оправи едва след като Украйна натупа Русия и си възстанови териториалната цялост от преди 2014 година.

fallback