Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Турция продължава с усилията в рамките на посредничеството й за постигане на мир между Русия и Украйна, пишат турските медии.

Вчера президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин и външните министри на двете страни проведоха телефонни разговори във връзка с развитията в Украйна. Също така вчера бе съобщено, че новият кръг преговори за мир ще се състои в Истанбул.

Oще по темата
Президентът Ердоган за пореден път полага усилия за разрешаване на кризата в Украйна. Преговорите между Москва и Киев ще се състоят в Истанбул, пише на първа страница в. "Акшам" в информация, озаглавена "Масата на преговорите за мир ще бъде в Истанбул".

По данни на изданието срещата ще започне днес - 28 март и ще продължи до 30 март.

"Преговорите са в Истанбул. В Турция се стяга маса за преговори за мир", пише на първа страница и в. "Миллиет", по данни на който също преговорите ще продължат три дни.

В информация, озаглавена "Руско-украинската среща ще бъде в Турция", в. "Йени бирлик" цитира украинския преговарящ Давид Арахамия, който вчера съобщи в социалните мрежи, че следващият кръг преговори между Украйна и Русия ще се състои от 28 до 30 март в Турция. Той добави, че подробностите ще станат известни по-късно.

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин обсъдиха по телефона последните развития в Украйна, пише в. "Миллиет", като се позовава на съобщение на Дирекцията по комуникации на турското президентство.

В изявлението на Дирекцията бе посочено, че по време на вчерашния разговор двамата лидери са обсъдили развитията, както и хода на преговорите между представителите на Русия и Украйна. Те са уточнили, че следващата среща на преговарящите представители на двете страни в конфликт ще се състои в Истанбул.

Президентът Ердоган е изтъкнал, че е важно Русия и Украйна да постигнат примирие и траен мир час по-скоро, както и че трябва да се подобри хуманитарната обстановка в региона. Турският лидер е посочил, че Анкара ще продължи да полага всички необходими усилия за постигането на тези цели, пишат турските вестници.

Във връзка с кризата в Украйна телефонен разговор вчера проведоха и външните министри на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров, посочва "Акшам". След разговора Чавушоглу написа пост в Туитър.

В резултат на усилията на Ердоган за посредничество делегациите на Русия и Украйна ще се срещнат в Турция. Наясно сме с отговорността, която имаме заради доверието, което двете страни имат към Турция. Надяваме се срещите да доведат до постигането на трайно примирие, посочи Чавушоглу в Туитър.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

баба мара

преди 2 години

може ли турция да бъде посредник на мира като не сме забравили как влязоха в севкипър как влязоха в ирак и гонят кюрдите с танкове свалиха руския самолет иубиха летеца а след време и журналиста от оае затворите са пълни с полит затворници

27

Сандо

преди 2 години

това западните медии не го отразяват защото Доган и той е враг. Как така в Турция ще се случват такива неща

26

Xaxa

преди 2 години

А ние да гоним по-бързо посланика и да обявяване война на Русия. Надявам се преоритетно да се заеме с нас и да мобилизират драскащите във форумите псевдо мъже. Те с готовност смело да изразят омразата си на фронта.

fallback