Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Руската война срещу Украйна е причинила щети на украинската транспортна инфраструктура в размер на милиарди гривни, съобщава украинската агенция УКРИНФОРМ, като се позовава на украинския министър на инфраструктурата Олександър Кубраков. Според него ще са нужни една или две години, за да се възстановят най-големите засегнати обекти от тази инфраструктура.

Oще по темата
Към края на миналата седмица щетите, нанесени само на транспортната инфраструктура (мостове, пътища, железопътни линии, транспортно оборудване и летища), са превишили 10 милиарда долара, посочва министърът.

Според него за възстановяване на всичко това Украйна ще разчита на помощта на света.

"Разбира се тази трагедия не е наша, тази война не е наша. Украйна защитава интересите на целия цивилизован свят", казва министърът и допълва: "Ние определено ще победим и ще възстановим всичко".

Над 900 населени места в Украйна са без електричество, достъп до вода и отопление заради атаки на руски сили, по данни на властите в Киев.

Руските военни са повредили или са разрушили напълно 202 училища, 34 болници и над 1500 жилищни сгради.

Според министерството на енергетиката над 640 хиляди души в Украйна нямат ток, а 130 хиляди са без газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 2 години

Ако тая война не е ваша на кой е? Спирайте с войната давйте каквото иска и се възстановявайте. Путин не след дълго ще падне и тогава ще си искате компенсациите! Защо воювате след като моралната победа е ваша, запазете си хората защото те са ви най-големият капитал!

47

Бандеровец

преди 2 години

Ние го направихме , писахме го на Путин !!!

46

Няма страшно!

преди 2 години

Русия ще плати всичко! Президентът Зеленски напомни на Путин думичките "репарации" и "контрибуции"! А Русия може да плати. Нищо че ще фалира. Русия има диаманти в достатъчни количества да плати цялата Украйна няколко пъти! Хем ще фалира, хем ще плати щетите нанесени на Украйна!

fallback