Снимка: БГНЕС

Всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза. Има опасност от колапс на цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България.

Още по темата
Това се казва в обща позиция на електроразпределителните дружества в България и на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО) във връзка с решението да се наложи мораториум върху цените на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната енергия, електроразпределителните дружества в България.

"Подкрепата на домакинствата и уязвимите социални групи на обществото, които са засегнати от ценовите равнища на енергийните услуги, е редно да се изпълнява със средствата и инструментите на законодателството, регламентиращо работата на Министерство на труда и социалната политика. Необходимо е да подчертаем, че разчетите на КЕВР за промяна на цените на електроенергията, считано от 1.01.2022 г., няма да доведат до увеличаване на приходите на мрежовите оператори, тъй като в ценообразуването са калкулирани стойностите на услугите, които електроразпределителните дружества в България и Електроенергийният системен оператор заплащат на производителите на електроенергия", се казва в позицията на ЕСО ЕАД, ЧЕЗ, EVN и ЕНЕРГО-ПРО.

"Не на последно място трябва отново да алармираме, че всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза от месец септември насам, породена от ръста на цените на електроенергията на борсовия пазар, от където мрежовите оператори закупуват електроенергията за технологичните си разходи. Реална е опасността от невъзможност за изпълняване на плащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от неизпълнение са инвестиционните и ремонтни програми на мрежовите оператори.

Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България“, се чете в позицията на ЕСО и ЕРП-тата.

"Като купувачи на енергия от борсата за покриване на технологичните си разходи, операторите на мрежи са единствените крайни клиенти, които не получиха компенсация от 110 лева за мегаватчас. Това компрометира мярката, превръщайки я в държавна помощ за целева група и нарушавайки пазарните принципи за равнопоставеност.

Разчитаме, че в следващите дни, чрез съвместни усилия и конструктивен диалог, ще намерим решение за справяне с кризата в сектора, недопускане на прекъсване на снабдяването и ефективна защита на енергийно уязвимите потребители", заявяват още ЕРП-тата и ЕСО в позицията си.

Коментари Напиши коментар

147

Герундий

преди 9 месеца

Злите езици в средите от бранша говорят за умишлен фалит на енерго-разпределителните дружества, по стара комунистическа рецепта! БСП дойде на власт през задният вход с помощта на президента, кръгът Капитал и може би мутри като Божков! Маскирана като ПП и чрез лъскави усмивки и костюми на млади управляващи! Лошото е, че след комунистическите репресии и обвинения, чуваме само оправдания! Цента на тока-виновен еди кой си! Цената на стоките-еди кой си! Инфлацията-еди кой си! Лъжи,оправдания,Фалити!

146

Анонимен

преди 9 месеца

А, някой може ли да даде смислено обяснение НЕК и КЕВР за какво са ни, при тези цени против народа???

145

Анонимен

преди 9 месеца

От тоя ток яко лапат кинти и то много маймуни навързани по клона, а народа страда със високите цени на всичко, до кога бе?