Снимка: БГНЕС
fallback

Грузинското външно министерство счита за неприемливо изявлението на руското външно министерство за необходимостта да се отхвърли решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., че Грузия и Украйна ще станат членове на алианса.

Грузинското външно министерство също смята, че решението от срещата на върха в Букурещ е повторено на всички следващи срещи на НАТО. Членството в НАТО е суверенно решение на Грузия, което се основава на „непоклатимата воля на мнозинството от грузинското население“. Тази цел е отразена в конституцията, допълват от МВнР в Тбилиси.

Руското МВнР публикува в петък изявление за диалога със САЩ и други западни страни. Според този документ Русия настоява да изработи в определен период от време сериозни дългосрочни правни гаранции за сигурност със страните от НАТО.

Руското външно министерство също така смята, че е във фундаментален интерес на европейската сигурност да се отрече официално от решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., че Украйна и Грузия ще станат членове на алианса.

Според Москва това е в противоречие с ангажимента на лидерите на всички участници в ОССЕ, съгласно което държавите да не укрепват сигурността си за сметка на сигурността на другите, отбелязва БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 2 години

Хубавото е че и гнусните Сащ са в патова ситуация

77

Равнопосавеност

преди 2 години

Истинския въпрос който стои е кой би искал слаб съюзник? Защо ако не сме васал ни принудиха да *** ракети за да ни приемат в ЕС и НАТО? Важно е да се помнят отговорните за това. Желев и Паси не са някакви герои както се опитват да ги представят!

76

Анонимен

преди 2 години

На онези големи "демократи", които твърдят, че никой нямал право да се меси на държави в кои военни алиански влизат, нека да припомним що е то "кубинска криза" и коя империя на злото беше готова да запали трета световна за да не се доставят едни оръжия на суверенна Куба, която също имаше право да се защити от един агресор, който се опита 50 пъти да убие президента им.

fallback