Снимка: Getty

Германските власти направиха неудобното откритие - Йозеф Гьобелс, главен пропагандист на Хитлер, все още е почетен гражданин на град Постдам, повече от 75 години след падането на Третия райх.

През 30-те години на миналия век Гьобелс е сред няколко нацистки лидери - включително Хитлер, Херман Гьоринг и вътрешният министър Вилхелм Фрик, които са превърнати в "почетни граждани" на градовете в западната покрайнина на Берлин.

Докато Хитлер, Фрик и Гьоринг са изключени от списъка след 1945 г., Гьобелс остава в него. И изглежда, че никой не е забелязал това след смъртта му.

Гьобелс става почетен гражданин на Бабелсберг, бивш център на германската филмова индустрия, а сега част от административния район на Потсдам, през април 1938 г. Дотогава той е министър на Хитлер за "общественото просвещение" и пропагандата в продължение на пет години, с почти пълен контрол над пресата и изкуствата. Той и съпругата му Магда се самоубиват в бункера на диктатора на 1 май 1945 г., часове преди Берлин да падне под Червената армия.

Градските власти в Потсдам изглежда са забелязали неговия граждански статут през последните няколко месеца и се очаква той да бъде премахнат тази година. Той трябваше да бъде отменен след смъртта му, но на уебсайта на общината се казва, че титлата "не е била оттеглена посмъртно, вероятно поради липса на знания, че е предоставена".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase