Снимка: Getty
fallback

Семейство Ким управлява Северна Корея повече от седем десетилетия, но как първоначалният "Велик лидер" взе страната в свои ръце? Множество въпрси обграждат ранните дни на Ким Ир Сен и неговата династия.

102-годишният професор по философия и писател Ким Хенг Сук е роден в същото село, в което живее и Ким Ир Сен и се среща с него, когато той започва възхода си към властта.

"В Северна Корея той е възхваляван като най-добрият лидер на всички времена. Той е вечна светлина, сърцето на династия Ким. Съществуването на Северна Корея започва с Ким Ир Сен", казва пред BBC Ким Хенг Сук.

"Преди повече от 70 години, когато за пръв път срещнах Ким Ир Сен, бях на 25 години. Тогава го познавах с истинското му име - Ким Сон Жу", разказва професорът.

След Втората световна война идва краят на японската окупация на Северна Корея.

"Когато Северна Корея беше освободена през 1945 година, Ким Ир Сен беше на около 30 години. Бяхме от едно и също село, ходихме в едно и също начално училище. Като дете той беше висок. По-големите ученици там ми казваха, че "той винаги е бил капитан на футболния отбор". Казваха ми и че Ким винаги е бил дете, което командва, заповядвайки на другите деца около себе си", спомня си 102-годишният мъж.

Семейството на Ким бяга в Китай по време на окупацията на Япония. По време на своето изгнание, Ким Ир Сен се превръща в комунист и се присъединява към съпротивата в Япония.

"Ким накара хората в селото да празнуват неговото завръщане след войната", казва Ким Хенг Сук. По това време местните хора все още знаят само истинското му име - Ким Сон Жу.

"Около 10 души от нас бяха поканени от него, повечето бяха по-възрастни хора от църквата, но аз някак попаднах в тази група. На закуска го попитах: "Ким Со Жу, сега, когато Корея е свободна от Япония, какво ни предстои в бъдеще?" И точно като ученик, отговарящ на учител, той ми каза: "Първо, помощниците на Япония трябва да бъдат преследвани. След това - цялата земя трябва да бъде национализирана. На последно място - бизнесът ще стане притежание на държавата." Той беше мъж на волята, не на знанието. Имаше ясни цели и амбиции", разказва Ким Хенг Сук.

"По време на окупацията корейските партизани се биха с японците. Войник, на име Ким Ир Сен, ръководел битките. 20 години след срещата ни с Ким Сон Жу, беше организирано посрещане на генерал Ким Ир Сен в Пхенян. Онези, които отидоха на церемонията, казаха: "Вместо да видим Ким Ир Сен, видяхме Ким Сон Жу от нашето село". Те се приближили, за да видят по-добре. Бил самият той - Ким Сон Жу. Някои местни жители подходили с подозрение. Те мислеха, че генерал Ким Ир Сен ще е на около 50 години, опитен военен ветеран. Това беше около 30-годишен мъж. Беше ли всичко измислица? Тогава осъзнах, че Ким Сон Жу сигурно е бил избран от комунистите, докато е бил в изгнание, да ни ръководи и да приеме името Ким Ир Сен. Това, което си говорихме с него на закуска, скоро се превърна в реалност", спомня си професорът.

"Това беше време на хаос. Комунистическата партия процъфтяваше.Тези, които бяха против комунизма, бяха гонени. До пролетта на 1947 година вече се страхувах, че мога да бъда хвърлен в затвора, ако остана още дълго", споделя Ким Хенг Сук.

През август същата година, той напуска Северна Корея - три години, преди да започне Корейската война. Ким Ир Сен управлява с железен юмрук близо 50 години, а неговият син и внук и до днес продължават делото му.

Професор Ким Хенг Сук е на 102 години, но все още преподава в университетите в Южна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 2 години

Поема я с лакома страст! :)

33

Атанас Велмазов

преди 2 години

Севернокорейците са велик народ , а МАРШАЛ КИМ ЧЕН УН най-великият ръководител и държавник в историята ! Великите му дела ще оттекват във вечността

32

На тая закуска ...

преди 2 години

...не се ли е задушил от вонята на некъпано, или от край време й е свикнал?

fallback