fallback

С всеки изминал ден бежанската вълна става все по-голяма заради извънредната обстановка в Афганистан. 

"В момента има достатъчно косвени признаци, че националната сигурност на България може да бъде застрашена. Ако Турция реши, тези проблеми могат да се задълбочат за изключително отрицателно време, ако пусне част от бежанския поток към България. Засега го пренасочва към Гърция", каза експертът по национална сигурност проф. Боян Чуков в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той е категоричен, че ще бъде оказан външен натиск по отношение на това България да приеме бежанци. Още повече след като Северна Македония, Албания и Косово заявиха, че биха приели бежанци.
 
"Част от тези хора ще бъдат поети от големите страни членки на НАТО, които обслужваха техния контингент. Сред тях са преводачи и обслужващ персонал, който е бил с тях повече от 20 години. Американците обаче вече заявиха, че няма да приемат преводачи, защото ги обвиниха в манипулиране на превода към местното население", уточни проф. Чуков. 
 
Той изтъкна и това, че е много важно България да подсигури границата си с Турция. 
 
"До тук имахме шанс затова, че Турция пусна огромната част от бежанците към Гърция. Турция никога не е искала да смесва българските мюсюлмани с идващите бежанци. По отношение на Балканите Турция има стратегически планове за бъдещето, които следва. Трябва да се притесняваме също, ако Косово, Северна Македония и Албания приемат бежанци, тогава ще трябва да се обърне внимание на границите на запад", уточни експертът по национална сигурност.
 
И подчерта, че е изключително важно пристигащите у нас бежанци да бъдат добре проучени. 
 
"Западни експерти твърдят, че една трета от човешкия поток по някакъв начин е ангажирана от някаква радикална организация или специална служба на чужда държава", подчерта проф. Чуков.
 
Експертът сподели, че не е изненадан от развоя на събитията в Афганистан, тъй като Съединените щати само са сменили тактиката си, но стратегията им е останала същата. 
 
"Все още не е ясно талибаните накъде ще тръгнат. Докато те не се установят окончателно в Кабул и не бъдат легитимирани като власт не е ясно какво ще стане. Във всички случай ще бъдем страшно изненадани от това, което ще се случи. Има нещо като напомня случилото се в Сирия. Около 250 бойни хеликоптера и самолети и над 1000 бронирани машини са оставени там. С това въоръжение могат да се оборудват около 150 000 човека. Талибаните бяха 60 000 човека, срещу тях стоеше 300 000 души армия на Афганистан, която се предаде без битка. Това изглежда като предварителна договорка", заяви проф. Чуков. 
 
Според него битката за средна Азия между САЩ Русия тепърва предстои.
 
"Започва битката на средна Азия. Затова и руснаци, и китайци са страшно нервни. Всички се притесняват, че след като се установи новата власт в Кабул, заразата на ислямските радикали ще плъзне на север. Русия ще използва своите въоръжени сили, в случай че талибаните прекрачат границата на север.", прогнозира експертът. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 2 години

До проф. Чуков: ти разбираш ли какви глупости говориш? -- "Турция никога не е искала да смесва българските мюсюлмани с идващите бежанци. По отношение на Балканите Турция има стратегически планове за бъдещето, които следва." Плановете на турция ги знаем много добре и трябва да си работим по нашите планове за бъдещето, защото те са различни. Професорчето работи за плановете на турция. Това е предател, и при това го водят "експерт" по националната ни сигурност.

36

д-р Иванов

преди 2 години

Българският ген е жилав. По скоро българите ще претопят афганите , ако имат силата да живеят между българи. След като над 500 години българската жила не е пресъхнала не се надявайте на чудеса.

35

Ali

преди 2 години

До Левски Родината име еднаква.

fallback