Снимка: БГНЕС
fallback

Руски съд постанови днес бившият журналист Иван Сафронов, на когото са повдигнати обвинения в държавна измяна, да остане в ареста до 7 юли, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Сафронов е бивш кореспондент на вестниците "Комерсант" и "Ведомости", който през май миналата година станал съветник по информационната политика на ръководителя на руската космическа агенция Роскосмос Дмитрий Рогозин. Той бе задържан на 7 юли 2020 г. пред дома си и обвинен, че е предал военни тайни на Чехия през 2017 г.
Сафронов отрича обвиненията. Той ще обжалва решението да бъде оставен в ареста до 7 юли.

Междувременно един от адвокатите на Иван Сафронов, Дмитрий Катчев, предположи пред ТАСС, че неговият колега Иван Павлов може да е бил задържан днес именно във връзка с делото срещу съветника на ръководителя на Роскосмос.

Тази сутрин бе съобщено, че Павлов, който представлява Фонда за борба с корупцията на руския опозиционер Алексей Навални, е бил арестуван за разгласяване на следствени тайни.
Отделно Павлов, заедно с Катчев, защитава и Сафронов.

Самият Павлов съобщи пред журналисти, че при обиск в дома му са били иззети документи по процеса срещу Сафронов. Той подчерта, че това е станало в нарушение на адвокатската тайна. Освен това Павлов отрече да е виновен.

Редица руски адвокати публикуваха открито писмо с искане за освобождаването на своя колега.

Кремъл е запознат с медийните съобщения за ареста на Павлов, каза Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. В същото време той добави, че в Кремъл не следят развитието на случая, тъй като не разполагат с информация за него, и съответно не знаят причините за ареста на адвоката. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 2 години

Така наречения журналист е отговарял за военната тематика и е имал допуск до секретни институти и военни разработки.Проследен е и е филмирано събиране от негова страна и предаване на чехите на секретни материали, които е добивал покрай официалната си дейност.Контраразузнаването на руснаците са го наблюдавали години преди да попадне при Рогозин и е арестуван за дейността му в онзи период.Журнализма му е бил просто прикритие, позволяващо му да има досег с държавни тайни.

33

Анонимен

преди 2 години

Адвокат Нахалдий???Тоя не е давокат. Няма призната юридическа компетентност.Завършил е в САЩ, където са го вербували за техен агент, но не е покрил изпитите за континентално право, което се практикува в Европа.Затова никога не е работил като адвокат и никога не е бил регистриран като такъв.Статията започва с лъжа, още в заглавието.

32

Анонимен

преди 2 години

Значи журналиста проработил като съветник на Рогозин 2 месеца от май до юли през 2020 год,а го обвинили за нещо,което станало през 2017 год,когато не бил назначен на тоз пост,като предаване на военни тайни на Чехия и то специално от космическите програми на Роскосмос,а не Росатом или др,даже от върха не знаели и не следели за причините за ареста на арестуваните журналист и негов адвокат като едновременно на Софронов и Навални преди година,но кога щом 2-та са задържани в различно време известно.

fallback