Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Тричленен екипаж ще излети към Международната космическа станция в чест на 60-ата годишнина, откакто съветският космонавт Юрий Гагарин стана първият човек, излетял в Космоса.

Спомени за постижението на Гагарин можеха да се видят навсякъде на космодрума в Байконур, в Казахстан, докато космонавтите на Роскосмос Олег Новицки и Пьотър Дубров и американският астронавт от НАСА Марк Ванде Хай се подготвяха за 6-месечната си мисия в орбита, предаде БНР.

Космическият кораб Союз МС-18, с който триото излита в 10:42 българско време, е кръстен на легендарния космонавт, а портрет на Гагарин е добавен към екстериора му.

Годишнината от историческия полет на Гагарин на 12 април 1961 година се отбелязва всяка година в Русия като Ден на космонавтиката.

Днес ще бъде използвана различна стартова площадка от тази през 1961 година за единствената мисия на Гагарин, при която той прекара 108 минути в орбита.

Стартовата площадка „Гагарин“ е в процес на подобрения и се очаква да бъде готова през 2023 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

У

преди 3 години

Те така или иначе си работят хората, правят ракети, оборудване, ходят до МКСа, кацат, постоянно има хора от всякакви държави. А българите вече сме само като запалянковците-коментираме кой имал по-голяма ракета или по-тъпоъгълна ракета или пък ракета-бъчва. Пълна скръб, вече нямаме един домат да им пратим, защото са внос от Турция.

16

ПроСоТо

преди 3 години

дали са поканили мъския му Мъск да му дръпне една пламенна реч на стартовата площадка?..Той има магическо дар слово..

15

дон

преди 3 години

До 1122Браво!В територията е станало страшно,сега го разбрах.Не знае как се пише космонаФт,а как смело пише.Може да обърка и най-грамотните

fallback