Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Европейският съюз ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите си за доставка на ваксини срещу КОВИД-19, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс и БТА.

След като партньорите "Бионтех" и "Пфайзер" предупредиха миналата седмица, че ще има забавяне на доставките, британско-шведската компания "АстраЗенека" също съобщи, че първоначално ще достави на Европейския съюз по-малко дози от договореното.

"Смятаме да накараме фармацевтичните компании да спазват подписаните от тях договори, като използваме правните средства, с които разполагаме", заяви Мишел пред радио "Европа 1".

Италианският премиер Джузепе Конте разкритикува остро производителите на ваксини срещу КОВИД-19 за закъсненията в доставките и по-малките доставяни количества, свързани с проблеми в снабдителската верига, предаде ДПА.

"Тези закъснения представляват сериозно неспазване на договорите и нанасят огромни вреди на Италия и други европейски страни", написа Конте снощи във Фейсбук.

Премиерът каза, че италианският здравен министър Роберто Сперанца вече е говорил с представители на "АстраЗенека" и обяви, че ще бъдат предприети правни стъпки срещу фирмата, както и срещу "Пфайзер" и "Бионтех", за да се засили натискът за спазване на търговските договори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Американ

преди 3 години

Правилата на ЕС предвиждат в случай на епидемия страните-членки могат да използват лекарства които не са одобрени от здравната комисия. Но швабите ( и други на запад ) са против и Тиквойко слушка, че да не му спрат корупционните пари.

8

Анонимен

преди 3 години

Естествено, че няма ваксини, как иначе Израел и Емиратите ще се ваксинират толкова бързо. Има статистика на бройките ваксинирани и много ясно се вижда къде отиват ваксините. А ЕС може само да бучи, защото си е вързал сам ръцете. Ако бяха поръчали и няколко десетки милиона руски и китайски ваксини, и да обявятт, че ще платят само на който достави пръв, Пфайзер и АстраЗенека щяха да се счупят да доставят. Само че не, ние поръчваме само от Американски компании. Ми ей ви ваксините.

7

хм

преди 3 години

България е тук е на последно място. Икономии от ваксините ли си направил бате?Хората си подготвиха логистиката предварително а тук само реклама...

fallback