fallback

Тазгодишният носител на Нобелова награда за мир е Световната продоволствена програма (WFP).

Норвежкият Нобелов комитет избира именно нея заради "усилията й да се бори срещу глада, за приноса й в подобряване на усилията за мир в райони, засегнати от конфликти и за това, че е двигателна сила за предотвратяване на използването на глада като оръжие по време на война или конфликт."

Инициативата е създадена през 1961 г. и сега осигурява храна на 90 млн. души всяка година.

Берит Райс-Андерсен, председател на норвежкия Нобелов комитет, отбеляза въздействието на пандемията от коронавирус върху глобалните доставки на храни, докато разкриваше носителя на Нобелова награда за мир.

"Пандемията от коронавирус допринесе за силено нарастване на броя на жертвите на глада по света", каза тя.

"Пред лицето на пандемията Световната продоволствена програма демонстрира впечатляваща способност да засили усилията си", допълни тя.

"Както самата организация заяви: до деня, в който имаме ваксина, храната е най-добрата ваксина срещу хаоса", каза Райс-Андерсен

BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2020 Nobel Peace Prize to the World Food Programme (WFP).#NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/fjnKfXjE3E

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2020

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 3 години

ТРИ Нобелови номинации -- ВЕЛИК!А на абезяната трябва да се отнеме, с НИЩО незаслужената награда.

18

Анонимен

преди 3 години

Скандинавските левичари никога няма да признаят и удостоят с награда патриот като Тръмп. Рейгън също много го мразиха комунистите. На кениеца му дадоха нобелова награда и все още никой не знае за какво точно я получи, включително самия той. По времето на Хюсеин САЩ водиха няколко войни и бяха на прага на ядрена война с КНДР.

17

Анонимен

преди 3 години

Нобел трябваше да получи Навални.Но не е късно (макар и политнекоректно спрямо жожаните)

fallback