Снимка: БГНЕС
fallback

Преди няколко седмици кардинал Джордж Пел, познат като Ковчежникът на Ватикана, бе пуснат от затвора в Австралия. Причината бе, че за съдиите нямаше достатъчно доказателства, че свещеникът е посягал сексуално на деца. Но нови доказателства хвърлят повече светлина върху случая - кардинал Джордж Пел може и да не е извършил нищо, но със сигурност е знаел за множество сексуални посегателства срещу деца.

Oще по темата

Новата информация идва от доклад на Кралската комисия на Австралия за сексуално насилие над деца, който е съставен през 2017 година. Съдът и преди е разглеждал части от него, но тъй като кардиналът е бил обвинен за насилие над деца, докладът е бил редактиран и тази информация липсвала от него.

Джордж Пел продължава да отрича, че е знаел за посегателството над деца. Той твърди, че е много "изненадан" от заключението на доклада, който "не е подкрепен с никакви доказателства", пише BBC.

Според 100-те страници на доклада, кардинал Джордж Пел е знаел, че има педофили сред свещениците му, както по-рано през кариерата си, така и след като продължил да се изкачва до позицията на Ковчежник на Ватикана. Той дълго отрича, че е знаел за действията на бившия си колега Джералд Ридсдейл във викторианския град Баларат, но докладът показва тъкмо обратното. Сега Ридсдейл излежава дълга присъда заради това, че е посегнал на стотици деца.

"През 1973 година кардинал Джордж Пел не само е знаел за сексуалния тормоз над деца, но е обмислял мерки, които да избегнат започването на слухове за това", гласи доклада. За да се справи с проблема, Пел просто изпратил Ридсдейл и други свещеници, заподозрени в педофилия, в други енории.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

?

преди 3 години

Няма ли да опишете продължението на историята: Кардиналът, е разследвал Ватиканската банка за корупция. Разследваният от него Бечуи е изпратил милиони евра подкуп за Австралия с цел за да организират това скалъпено дело. Пел освободен от всякакви обвинения. Стана ясно също, че не е бил в никаква стаичка отзад, а отвън на стълбите, заедно с десетки хора, както винаги, има и куп други несъответствия в показанията на ЕДИНСТВЕНИЯ свидетел.15 журналиста са с дела за нарушаване на журналистическата етика, заради преднамерения тон на статиите им.

6

Анонимен

преди 3 години

От католици точно морал не трябва да се очаква. Дори обратното...

5

Анонимен

преди 3 години

католически особености,не само е знаел,но е искал и да участва,и най-вероятно е участвал,ей няма да го забранят туй безбрачие на поповете си,извратиха ги тотално,*** всичко що мърда и не е жена

fallback