Снимка: БГНЕС

Миналата година кардинал Джордж Пел, познат още като Ковчежникът на Ватикана, бе осъден на 6 години затвор, заради сексуално посегателство над малолетно момче. Днес педофилът е отново на свобода, след като Австралийският върховен съд го оправда.

Още по темата

78-годишният кардинал и съветник на папа Франциск бе най-висшестоящият член на Римокатолическата църква, който е осъден за сексуален тормоз. Той бе обвинен, че е посегнал на 13-годишно момче през 1996 година.

Ала малко повече от две години по-късно, Джордж Пел напусна съда като свободен човек, след като седем съдии заявиха, че не са убедени във вината му. Според тях "укриване на неправдоподобностите", е довело до "неразумното решение на съдиите от 2018 г, което не може да бъде подкрепено с доказателства".

В изявление кардинал Пел повтори позицията си, че не е извършил престъпление: "Постоянно поддържам тезата за своята невинност, докато страдам от тази сериозна несправедливост", каза той. "Това бе поправено днес с единодушното решение на Върховния съд." Джордж Пел прекара повече от 400 дни в затвора.

Решението бе взето в празна съдебна зала в Бризбейн заради мерките за ограничаване на коронавируса. То шокира католическата общност, както в Австралия, така и по целия свят, пишат от The New York Times. Но отмяната на присъдата ще облекчи Ватикана. Само преди няколко дни папа Франциск отслужи меса за онези, които страдат от несправедливостта на закона, ала не спомена името на Пел. Той отказа и да отнеме кардиналската титла на духовника, преди всичко по случая да стане ясно.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase