Снимка: БГНЕС
fallback

Министър-председателят на Северна Македония Оливер Спасовски съобщи, че се разработва план за постепенно облекчаване на ограничителните мерки след 1 май, за да се върне животът в нормалния си ритъм.

Според него, броят на заразените с коронавирус съответства на очакванията.

„За нас беше важно за създадем условия за работа на здравните работници. Преценихме, че мерките за физическо дистанциране дават резултат, затова бе взето решение за затваряне на училищата и детските градини и на много предприятия”, заяви той. Според Спасовски, мерките са били необходими и всички ще понесат част от тежестта на кризата.

Сега не е време за печалба, а вниманието на всички трябва да бъде насочено към успешно справяне с положението, подчерта премиерът.

Ограничителните мерки и удължаването на полицейския час до вторник дават резултат – по информация на МВР няма драстично увеличение на придвижване на хора или такива, които на групи посещават места за излети.

Според Спасовски, карантината е една от най-добрите мерки на правителството, при която рискът се свежда до минимум. Държавата положи максимални усилия да осигури нейните граждани да се върнат у дома. Повече от 2 800 души са настанени в места за карантина и са под наблюдение.

Спасовски заяви, че има тенденция към намаляване на заразените, но вниманието трябва да бъде насочено към тези места, където има условия за увеличаване на броя им. Като сериозно предизвикателство посочи институциите в Куманово, защото заразата е разпространена сред тях.

През последните 24 часа в Северна Македония са потвърдени нови 53 случая на заразяване с коронавирус, с което общият брой на диагностицираните достигна 1 170.

Съобщава се и за 25 оздравели пациенти, като 6 са изписани от Клиниката по инфекциозни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 4 години

А българофобите убиват народа си с безсмислени и унизителни мерки.Защото е унизително да ходиш с намордник по улицата, да не можеш на една пейка да седнеш и да посетиш брат си. При вирус, който с нищо не е по-страшен от грип.За да се опапат още няколко милиарда!

7

Анонимен

преди 4 години

При тепърва предстои затягане на коланите и мерките срещу епидемията. Май месец ще е пика. А може и началото на юни. До септември ще намалее доста и после посрещаме втората вълна.

6

А при нас

преди 4 години

А при нас тепърва още ще я удължават благодарение на пътуващите из страната без да имат сериозна причина за това!

fallback