Снимка: БГНЕС

Грипът тази година закъсня, но вълната ще се разрасне, смята началникът на катедра "Инфекциозни болести" към ВМА доц. Георги Попов.

Той посочи, че грип има през цялата година, но основно се разпространява в периода между декември и март.

"Тази година има закъснение, обикновено грипът започва около Коледа, когато се връщат у дома роднините – заради въздушния транспорт. Тази година зимата е относително топла, но няма как да избегнем разпространението", каза д-р Попов и допълни, че винаги заболяването тръгва от малките към големите градове.

Още по темата

По думите му в София обстановката е била нормална до миналата седмица – случаите са били единични, но този укиенд броят на болните рязко се е увеличил.  Той допълни, че симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Вирусът засяга най-вече децата.

"Грипната инфекция протича бързо – бързо се разпространява, усложнява и оздравява, но бързо се и умира. Не трябва да се подценява и хората не трябва да разчитат на собствения си опит при предишни епидемии, а да се обръщат към лекар", коментира пред bTV медикът.

Доц. Попов посъветва хора, които имат симптоми за грип да не посещават работа или училище.

Лекарят заяви, че грипът засяга дихателната система, сърдечносъдовата система, а може да увреди бъбреците и централната нервна система. Подобни случаи има при неправилно лечение.

По отношение на мистериозния вирус, който се появи в Китай – той обясни, че този вирус е познат още от 60-те години на XX в.

"От семейството на коронавирусите над 200 са познати, но само 6 са патогенни са човека. Тяхната склонност е да мутират и най-вероятно такава мутация се е появила в Китай. Индокитай е място с голямо съчетание на хора и животни, грипът също често тръгва оттам", заяви лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase