Петери Таалас. Снимка: архив, БГНЕС

Световната общност може да бъде изправена през 2020 г. и през последващото десетилетие с по-сериозни по своите последици екстремни явления, отколкото досега. Това заяви в Женева генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас, цитиран от ТАСС.

Ако не бъдат взети мерки за ограничаване на емисиите парникови газове, към края на настоящия век температурата ще се повиши с 3-5 градуса, предупреди Таалас.

"2020 г. започна с това, с което приключи 2019 г. - събития, оказващи силно влияние на времето и свързани с климата", констатира Таалас. Той обърна внимание на мащабните пожари в Австралия, за която страна миналата година беше най-топлата и суха за цялото време на наблюденията.

"За съжаление очакваме да видим много по-екстремно време през 2020 г. и предстоящите десетилетия", каза Таалас. Той припомни за регистрираните рекордни нива на парникови газове, които задържат топлината в атмосферата.

По данни на Световната метеорологична организация изминалата година е втората най-топла в историята на наблюденията, като отстъпва само на 2016 г. Средната глобална температура през 2019 г. е била с 1,1 градуса по-висока от средната за 1850-1900 г.

От 1980 г. всяко десетилетие е било по-топло от предходното и тази тенденция се очаква да продължи поради рекордните нива на парниковите газове в атмосферата, констатират експерти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase