Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес очакване работата на обучителната мисия на пакта в Ирак да продължи, щом обстоятелствата позволяват. Нашите сили са в Ирак по покана на правителството в Багдад, отбеляза той.

Oще по темата
Посланикът на САЩ в НАТО е разяснил днес на своите колеги в алианса причините за убийството на иранския генерал Касем Солеймани, съобщи Столтенберг след извънредното заседание на Северноатлантическия съвет.

Тези разяснения са поредното доказателство, че НАТО е мястото, където държавите от Европа и от Северна Америка обсъждат тревогите си със сигурността, посочи генералният секретар.

Ударът (по Солеймани) е решение на САЩ, а не на НАТО или на коалицията за борба с "Ислямска държава" (ИД), поясни Столтенберг. Той добави, че всички съюзници са разтревожени от дестабилизиращата роля на Иран в региона и от подкрепата на Техеран за терористични групи.

По неговите думи най-силното послание след днешното заседание е за сдържаност. Повишаване на напрежението не е в ничий интерес. Иран никога не трябва да добива ядрено оръжие, добави генералният секретар.

Междувременно стана ясно, че министрите на външните работи на държавите членки на ЕС ще имат извънредна среща в петък в Брюксел, за да обсъдят начини за спасяване на споразумението за иранската ядрена програма, казаха двама дипломати, цитирани от Ройтерс.

Дневният ред тепърва трябва да бъде съгласуван официално. Един от източниците обаче каза, че външните министри от ЕС ще обмислят какъв отговор да бъде даден на решението на Иран да спре да спазва ограниченията за обогатяване на уран.

Решението бе обявено след американския въздушен удар с дрон, при който бе убит Касем Солеймани, един от най-високопоставените ирански военни командири. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 4 години

Военните обучители се уплашиха от реалната война.

28

R

преди 4 години

До АнонименПиши на кирилица.............Ако нямаш, не пиши.

27

Х

преди 4 години

Какво е НАТО? Каква му е работата в Азия, Африка и т.н. ? Световен полицай ли станаха? Откъдето са минали навсякъде е кръв и разруха! Някой да каже къде НАТО е донесло мир и просперитет на народите???

fallback