Снимка: БГНЕС/ EPA

Улиците на Техеран "почерняха" рано тази сутрин, след като хиляди иранци дойдоха, за да се простят с убития от САЩ генерал Солеймани. Погребението се излъчва пряко по националната телевизия на Иран.

Хората в тълпата плачат, някои държат плакати със снимка на генерала,  могат да бъдат чути и възгласи: "Смърт за Америка“. Дори върховният лидер на Иран, Али Хаменей, се просълзи докато се молеше за убития генерал.

62-годишният Солеймани ръководеше военни операции в Близкия Изток, а за САЩ той бе терорист. По думите на Доналд Тръмп, той е "планирал нападения срещу американски дипломати и военни бази".

След убийството му от американски дрон, властите в Иран се заканиха, че последиците за САЩ няма да закъснеят. Страната се оттегли и от ядрената сделка от 2015 година.

Пред опечалените граждани на Иран днес излезе и дъщерята на Солеймани – Зайнаб. Тя се закани, че "мрачни дни очакват САЩ“. 

"Тръмп, безумецо, не си мисли, че всичко ще свърши с мъченическата смърт на баща ми“, заяви тя пред насъбралата се тълпа, предават от BBC. Тя бе и още по-крайна, заявявайки, че "семействата на американските войници в Близкия Изток ще прекарват дните си, очаквайки смъртта на своите деца".

След траура по улиците на Техеран днес, останките на Солеймани ще бъдат откарани в град Кум, един от центровете на шиитския ислям, за специална церемония, преди да бъде погребан в родния му град Керман.

Когато посети семейството на Солеймани, президентът Хасан Рухани заяви: "Американците не осъзнават  каква грешка направиха. Отмъщението за смъртта му ще приключи едва когато мръсните ръце на Америка бъдат изрязани завинаги от региона.“

През уикнеда Тръмп също не спести заканите си, заявявайки, че страната му има готовност да удари 52 ирански бази, а ако действия срещу САЩ бъдат предприети, Америка ще отговори "много бързо и много тежко".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase