Снимка: архив, Reuters
fallback

Германското правителство одобри днес забрана за найлоновите торбички в супермаркетите, предаде ДПА.

Предложението на германската министърка на околната среда Свеня Шулце изключва от забраната малките найлонови пликчета за плодове и зеленчуци, но включва биоразградимите торбички.

Найлоновите торбички са пример за пропиляване на ресурси. Произвеждат се от петрол и често се използват само няколко минути, посочва тя в изявление.

Германският парламент трябва да приеме закона, след което ще има преходен период от около шест месеца, през който да се изразходват останалите наличности от найлонови торбички. Точният времеви период зависи от датата на приемане на закона.

Първоначално германският план беше клиентите да плащат за найлоновите торбички. Само около 20 торбички на глава от населението са използвани през 2018 година спрямо 68 през 2015 година. Преценено бе обаче, че потреблението няма да спадне достатъчно и затова се налага цялостна забрана.

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

един луд

преди 4 години

Едно време баба ходеше на пазар с кошница . Сега виждам че все повече германки пазаруват така. Всичко ново е едно забравено старо ,особенно в модата.

26

Анонимен

преди 4 години

Със забрани видяхме при соца кво става- едно голямо нищо.Без мотивация на хората работите пропадат, също като забраната на кривите краставици това е безмислен акционизъм. Нещо за рефюджи уелкам и АФД?

25

Анонимен

преди 4 години

Голямо геройство!!!?? Забраняват торбичите...ха ха ха

fallback