Снимка: БТА

Високопоставени представители на християнството, юдаизма и исляма подписаха днес документ, с който се противопоставят на евтаназията и самоубийството, предаде Франс прес.

Тези практики трябва да бъдат забранени без никакви изключения и също така не бива да бъде допускано оказването на натиск върху пациентите да слагат край на живота си, твърдят религиозните лидери в текста, който предадоха на папа Франциск.

Документът бе официално подпечатан във Ватикана от представител на всяка една от трите религии. Идеята на декларацията е да бъде предотвратявано и упражняването на натиск върху медицинския персонал в болниците и клиниките за извършването на евтаназия.

"Никой медицински работник не може да бъде принуждаван или излаган на натиск за директно или индиректно участие" при извършването на какъвто и да било вид евтаназия, пише в текста.

В Италия Конституционният съд наскоро постанови, че в някои случаи асистираното самоубийство не е престъпление, отбелязва Франс прес.

Според представителите на трите монотеистични религии обаче човешкият живот заслужава да бъде запазван до неговия естествен завършек. Те обещават да подкрепят законите и държавните политики, които защитават правото на пациентите във финална фаза на заболяване да не бъдат евтаназирани.

Трите религии искат да повлияят на общественото мнение по въпроса с мерките, облекчаващи страданията на хора с тежки заболявания. Според тях това може да се постигне с предоставянето на адекватна информация на обществеността.

Религиозните лидери ще приветстват подкрепа в тази насока и от представители на други религии и добронамерени хора.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase