Снимки: Reuters
fallback

Русия разполага с ракета, обхватът на която в момента е недостижим за аналозите на други страни.

Това подчерта изрази генералният директор на Корпорацията за тактически ракетни оръжия Борис Обносов, в интервю за „Военно-промышленный курьер“, отбелязва вестник „Российская газета“, официалният печатен орган на правителството в Москва, цитиран от агенция "Фокус".

Става въпрос за стратегическа крилата ракета „въздух-земя“ X-101.

Борис Обносов в посочи като пример, отговаряйки на въпрос за изпитанията в САЩ след излизането им от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО). В същото време той отбеляза, че обхватът на X-101 няма предел. „Ако можем да летим на такива разстояния, тогава имаме техническите възможности да подобрим значително тези тактико-технически характеристики“, увери Обносов.

Припомня се, че X-101 е ракета, при производството на която се използват технологии за намаляване на видимостта й за радара. Тя е способна да развие скорост до 270 метра в секунда и има максимален обхват от 5500 километра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Валентин Тодоров

преди 4 години

До Нищо ново Не зная кой ви пълни главата с глупости.Циркон не е стратегическа,а хиперзвукова противокорабна ракета с максимална далечина на полета 500 км на въоръжения във ВМС на Русия.Засега от руските хиперзвукови разработки най-голяма дължина на полета има ракетата Х-90 GELA - до 3000 км.Причината е,че хиперзвуковите двигатели гълтат много гориво.

65

Валентин Тодоров

преди 4 години

До Валентин Тодоров.А,в предишния коментар съм пропуснал да спомена,че готовата през 2013 г ракета Х 101 е руския яналог на американската AGM-129 AKM,която по ирония е изключена от американския арсенал през предната 2012 г.

64

Валентин Тодоров

преди 4 години

Стратегическа е само когато е заредена с термоядрена боеглава и се превръща в Х-102,но и тогава масата на боеглавата от до 360 кг,ограничава мощността й.Иначе Х-101 е нова (2013 г) свъхманеврена,дозвукава крилата ракета,със стартова маса до 2400 кг (тоест по-скоро малка ракета) и насочване което е ефективно основно за подвижни цели (кораби,например).Може да променя целта след пуск.

fallback