Снимка: архив, Reuters
fallback

В обширна външнополитическа реч френският президент Еманюел Макрон призова за нов световен икономически ред, като порица "безпрецедентната криза" в пазарната икономика, предаде Асошиейтед прес.

На фона на непостоянството в търговската политика на САЩ Макрон каза, че пазарната икономика вече е прекалено зависима от финансите, което създава неравенства, "разтърсващи нашия политически ред".

Президентът на Франция призова за глобално "преосмисляне", но не даде подробности.

Макрон каза, че "изживяваме края на западната хегемония" в света, отчасти в резултат на "грешки" на Запада през последните столетия.

Макрон говори в деня след завършването на срещата на високо равнище на Г-7 в Биариц, засенчена от загриженост от американската търговска политика, напрежението с Китай и забавянето на икономиката. Форумът на Г-7 завърши с призив за "честна" и "отворена" търговия, но без да се споменават валутни и финансови стимули, посочва АП, цитирана от БТА.

Президентът Макрон каза още, че е време Европа да предефинира отношенията си с Русия, да възпре глобалните й амбиции и да не допусне да бъде въвлечена в нова Студена война.

Макрон не каза дали е за отмяна на санкциите на ЕС, наложени на Москва след анексирането на полуостров Крим от Украйна, но посочи, че нови санкции "не са в наш интерес". Френският държавен глава предупреди, че още по-голямо отблъскване на Русия ще бъде "голяма стратегическа грешка".

Президентът на Франция подчерта, че "слабостта и грешките" на Европа са допринесли за засилване на съюза на Русия с Китай и за възраждане на влиянието й в Сирия, Либия и цяла Африка.

Макрон и руският президент Владимир Путин се срещнаха миналата седмица и се разбраха да дадат нов тласък на мирните преговори с Украйна. Двамата обаче бяха на различни позиции по други въпроси, включително за Сирия и руското смазване на опозиционните протести, припомня АП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Анонимен

преди 4 години

много прости коментари,то няма и какво да се очаква от прости българи

73

Анонимен

преди 4 години

Или: да се предизвика икономическа криза, за да бъдат заставени хората да приемат като необходимо зло нарушаването на социалните права и съкращаването на градските служби.НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД Е ТУК

72

Анонимен

преди 4 години

2. Да се създават проблеми, а после да се предлагат начини за тяхното решение. Този метод също така се нарича проблем-реакция-решение. Създава се проблем, някаква ситуация, предназначена да предизвика определена реакция сред населението, за да поиска самото то мерки, които са необходими на ръководещите кръгове. Например, да се допусне развиване спиралата на насилието в градовете или да се организират кървави терористични актове за да поискат гражданите приемането на закони за усилване

fallback