Снимка: архив, Reuters
fallback

Изследване свързва горещата вълна, накарала Западна Европа да се "задъха" в края на юли, с глобалното затопляне в резултат на човешката дейност, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес.

Като препратка учени от Уърлд Уедър Атрибюшън са използвали трите последователни дни с най-високи температури в края на миналия месец. Според тях "екстремното" време през този период се обяснява с глобалното затопляне.

На редица места в Западна Европа бяха отчетени температурни рекорди - 42,6 градуса Целзий в Париж и Линген, Германия, 41,8 градуса Целзий в Бегейнендейк, Белгия, 38,7 градуса Целзий в Ботаническата градина на Кембриджския университет, Англия.

"Ако не бяха климатичните промени в резултат на човешката дейност, температурите щяха да бъдат с между 1,5 и 3 градуса Целзий по-ниски", отбелязват учените.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 4 години

Мислите ли че за първи път в историята на земята климата се променя. Пясъка в африканската пустиня откъде си мислите е дошъл от небето ли. Ами Африка е била дъно на океан защо си мислите че цикъла няма да се повтори. Защо си мислите че от вас е започнал света и преди вас нее имало никой. Както са изчезнали предишните и сте се появили вие така ще изчезнете и ще се появят трети вид.

17

Анонимен

преди 4 години

А сега им пожелаваме и студена вълна,за баланс

16

До ХХХ

преди 4 години

Илитератче, заниманията ми имат нещо общо с математическо моделиране на атмосферните процеси от някакви си двайсетина години. Виждах как разни "учени"-конформисти клекнаха набързо и се строиха на тълпи за манифестация зад измишльотините на IPCC. Иначе няма заплатки, няма грантове, няма повишения, няма публикации. Приклещиха ги набързо като мишленца. Но ти си врякай като аутистчето Грета, което кой знае защо го носят богаташчета на ръчички като някаква недорасла Жана д'Арк. Аман от екофашита.

fallback