Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
От Приходната агенция не изключват вътрешен човек да е съдействал за хакерската атака, при която стана ясно, че са били източени 3% от базата данни.
Oще по темата
Предстои обаче цялостен одит на информационната система и разследване на престъпното деяние, както и стъпки за подобряване на информационната сигурност.

След това ще коментираме въпроси за персонална отговорност,заяви говорителят на институцията Росен Бъчваров на брифинг.

3% от информацията от базата данни циркулира свободно, което открива рискове за евентуална злонамерена употреба, каза още Бъчваров. Той потвърди, че атаката идва от чужбина, но не конкретизира повече заради разследването.

Над 60 бази данни притежава НАП, като става дума за пробив в една от тях. Те се съхраняват на различни сървъри, обясниха още от ведомството.

НАП предоставя публично над 120 услуги, като това е една от тях - възстановяване на ДДС, платен в чужбина. В момента тя е временно спряна и ще бъде възстановена, след като бъде гарантирана сигурността й.

Атаката е станала преди около 20 дни и е била засечена от Звеното за информационна сигурност. Освен него, за информационната сигурност в НАП се грижат и частни компании.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Тиквата

преди 4 години

Боян Ганев - тоя хитър ояден свинчо, с големи претенции и гигантско самочувствие, и с почти нулеви познания. Дето уж учи другите на стандарта ISO 27001.... а самият той какво знае и какво прави - нула на квадрат. Ей, кога ще го тикнат на топло тоя тарикат? Време му е вече!

26

Анонимен

преди 4 години

Най-вероятно хакът е осъществен чрез престъпно небрежната връзка с НАП на новите касови апарати.

25

Анонимен

преди 4 години

Всичко е възможно в тази територия!Територията на неограничените възможности...хаха

fallback