Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
От Приходната агенция не изключват вътрешен човек да е съдействал за хакерската атака, при която стана ясно, че са били източени 3% от базата данни.
Още по темата
Предстои обаче цялостен одит на информационната система и разследване на престъпното деяние, както и стъпки за подобряване на информационната сигурност.

След това ще коментираме въпроси за персонална отговорност,заяви говорителят на институцията Росен Бъчваров на брифинг.

3% от информацията от базата данни циркулира свободно, което открива рискове за евентуална злонамерена употреба, каза още Бъчваров. Той потвърди, че атаката идва от чужбина, но не конкретизира повече заради разследването.

Над 60 бази данни притежава НАП, като става дума за пробив в една от тях. Те се съхраняват на различни сървъри, обясниха още от ведомството.

НАП предоставя публично над 120 услуги, като това е една от тях - възстановяване на ДДС, платен в чужбина. В момента тя е временно спряна и ще бъде възстановена, след като бъде гарантирана сигурността й.

Атаката е станала преди около 20 дни и е била засечена от Звеното за информационна сигурност. Освен него, за информационната сигурност в НАП се грижат и частни компании.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар