Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Дълговете на болниците у нас са над 150 милиона лева. Това заяви в "Денят ON AIR" директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев. Той бе категоричен, че възнагражденията в здравеопазването у нас не отговарят на тези в нито една държава в чужбина, като единственият вариант родните лекари да получават, колкото колегите си на Запад е, да бъдат преструктурирани различните отделения в болниците.
Oще по темата

Болниците в Северозапада - няма кадри, пациенти...

Проф. Начев допълни, че дългът на болниците намалява през последните месеци благодарение на политиката на Министерството на здравеопазването, но въпреки това дълговете остават прекалено големи.

"Дълговете на болниците са над 150 милиона. Те са в падеж. От тях 35 милиона са на общинските болници, останалите са на университетски и областни болници. В резултат на финансовата политика на Министерството на здравеопазването има спад на тези дългове, но той е минимален. Има идея дългът да се консолидира. При добра спешна помощ няма нужда от толкова болници", каза професорът.

Той допълни, че едно от решенията за намаляването на дълговете на болниците е преструктуриране на различните отделения. Въпреки това, според него, проблемът няма да бъде решен бързо.

"Възнагражденията в здравеопазването не съответстват на нито едни други в Европа. Заплатите идват единствено от прихода, които болниците реализират. Може различните отделения да се преструктурират. Проблемът няма да се реши бързо. Където нуждите са презадоволени - се намаляват кадрите. Парите се използват неефективно", каза Начев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 17Всяко нещо има цена. Само здравето на народа няма. Затова основна държавна функция е здравеопазването. Но облагодетелствани подмазвачи манипуларат, я обезсмислят, прехвърлят я върху мизерните доходи на 80 % от българите. И ти, същество, ме обвиняваш в афинитет към социализма, след като само този месец дадох около 300 лв. за лекарства и процедури при 350 лв.пенсия, а държавата за 10 години ме доведе до крайно влошаване, с канибалската си човеконенавистна, и ...порочна система.

23

Само питам

преди 4 години

А тоя ПрУфесор няма ли да си припомни как дълги години тези болници работиха с орязани бюджети и поставени пред избора да спасяват човешки животи или да нямат дългове избраха да лекуват хората . Гнусна държава . Покриваме задължения на олигарси, купуваме си безполезни дърти хвърчила за милиарди , харчим европейски пари за да могат разни политици да си правят къщи за гости в които да живее родата им А НЯМАМЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ , БОЛНИЦИ, УЧИЛИЩА , ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ......

22

Емил

преди 4 години

Долна *** плюете по разкошен лекар, който всеки ден спасява жалкия ви живот, гнусно стадо от неудачно и и страхливци

fallback