Снимка: архив, Reuters

Римокатолически свещеник в Германия си навлече гнева на вярващи и не само, след като призовал по време на литургия миряните да простят на свещениците педофили.

Около 70 вярващи напуснали църкват "Свети дух" в Мюнстер, след като чули какво преподобния Улрих Зуркулен ги моли да сторят, предава DW.

79-годишният свещеник проповядвал пред вярващите за това колко е важна прошката в християнството, използвайки примери от Библията, настоявайки, че и свещениците педофили заслужават опрощение.

Още по темата
Някои от присъстващите на литургията прекъснали преподобния и се опитали да оспорят думите му. Пред местен вестник един от присъстващите разказва, че настанал хаос и свещеникът не успял да отслужи докрай службата си.

Жертви на насилие от страна на свещеници също са присъствали на службата, става ясно от публикация в интернет портала Kirche-und-Leben (Църква и живот).

Улрих Зуркулен разказва пред портала, че вярващите се превърнали в "крещяща тълпа". Той съжалява, че не успял да приключи със службата си и да изясни гледната си точка. Свещеникът се оплаква, че епископите описват сексуалните насилници като "престъпници", дори и когато били добри в работата си.

"Никой не е просто откровено зъл", обяснява проповедникът пред религиозния портал. "Добрината и вината са често комбинирани или стоят една до друга без да се докосват", казва свещеникът.

Той уточни, че реакцията на вярващите била за него "истински шок".

Проповедта на Улрих Зуркулен е особено скандална в тежките времена за римокатолическата църква, която е поставена в центъра на скандал със сексуално насилие. Случаи на сексуално насилие бяха докладвани в Германия, САЩ, Чили и Австралия.

През миналата есен доклад, поискат от конференцията на германските епископи заключи, че поне 3677 деца са били насилени от 1670 свещеници в годините между 1946 и 2014. Повече от половината от жертвите са били на 13 г. или по-малки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase