Снимка: Pexels

Отче мой, който идваш всяка нощ в леглото ми!
Да се свети името Ти, да дойде Царството Ти,
да бъде волята Ти, макар да не е моята воля...

Католическата църква продължава да се тресе от сексуални скандали, от които изглежда няма измъкване. Публичната тайна, която всички знаят, но малцина адресират пряко, тегне като черен облак над цялата религиозна общност.

Съвсем наскоро беше показан доклад, обобщаващ данни от 40-те години на миналия век, от който стана ясно, че свещеници системно са насилвали над 1000 деца. Сега Ватикана сервира нова порция секс скандали, а този път в главната роля са монахини.

Папа Франциск официално призна, че католически свещеници са упражнявали сексуално насилие над монахини и в един от случаите жените дори са били държани като робини. Главата на църквата обяви, че неговият предшественик - папа Бенедикт е бил принуден да закрие цяло паство монахини, които са били насилени от свещеници.

Още по темата

Само преди няколко дни женското списание на Ватикана коментира скандалът и обяви, че в някои от случаите изнасилените монахини дори са били принудени да извършат аборт - нещо, което самата католическа църква забранява.

Всяко правило, обаче, изглежда си има изключения, особено ако то е богоугодно. Духовници от католическата църква добре умеят да избират кое и кога е позволено, особено що се касае до плътски желания и страсти. Тогава няма значение дали си дете, дали си монахиня.

Смята се, че това е първият път, в който папа Франциск официално говори за случая. Главата на католическата общност обясни, че е имал намерение да адресира проблема, но той “все още продължавал”, цитират духовника от BBC. По думите му църквата била наясно с въпроса и работила по неговото разрешаване.

През ноември миналата година служителки на католическата църква в глобален мащаб се обявиха против културата на мълчанието, която им забранява да говорят открито за нередностите, които се случват вътре в религиозната общност.  А те изглежда не са никак малко. Католически свещеници на всички нива се опитват умело да прикрият поредицата от скандали, които неминуемо рано или късно излизат наяве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase