fallback

Синдромът на професионалното изчерпване, по-известен като прегаряне или бърнаут, в крайна сметка няма да бъде включен от Световната здравна организация в списъка на заболяванията.

Все повече хора у нас се чувстват на ръба на силите си, недоволни от работата си, заплатата и колегите си. Когато всичко това се натрупа, то може да доведе до психически и физически проблеми.

"Човек преминава силите си и има трудна концентрация, започват здравословни проблеми. Доста е опасно, когато се премине границата. Основното е какви са превантивните мерки. Струва си инвестицията в превенция", обясни психологът доц. Маргарита Бакрачева пред Bulgaria ON AIR.

"Бърнаутът не е болест, но води до поредица от болести. За да не допуснем изтощение и прегряване, просто трябва да ограничим нощния и извънреден труд. Хората не искат да полагат извънреден труд, искат нормално заплащане. Извънредният труд води до прегряване. Българските компании не може да изтощават хората докрай", коментира пък Ваня Григорова от КТ "Подкерпа".

По думите ѝ много дълго време сме подценявали резултатите, които ще видим след десетилетия. Само по-стабилните компании можели да предвидят, че изключителното изтощаване на работниците ще доведе до намаляване на печалбите, смята тя.

Доц. Бакрачева се съгласи с тезата на Ваня Григорова за извънредния труд и добави още редица фактори, които може да доведат до бърнаут.

Човек става раздразнителен, по-трудно комуникира. Близките му са тези, които първи усещат прегарянето. А недоспиването, главоболието и болките във врата са част от симптомите, придружаващи бърнаута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

JJIvanov пострадал

преди 4 години

Обсебени от терористи мениджъри тероризират работещите в заводите с различни тежко терористични оръжия.Освен традиционните терористични видое камери следящи всеки постоянно/развиват неврози вкл страхови терористите увреждат трайно милиони жертви с тежко терористична проникващо обсебваща" музика".На фона на силния шум на машите терористичната музика се ползва за калибриране на нови оръжия з а масови манипулации. Увреждат с е точно определени центрове в мозъка внушават се убииства вкл с нож взрив

14

Анонимен

преди 4 години

До 13 Основната печалба в игрите идв от букамапи, като Candy Crush.... Ай не ми вярваш, провери!

13

Анонимен

преди 4 години

Нормално, че тка ще кажат... Някой от топ компаниите изискват от топ служителите си, да работят по 13-4 час на ден. Лобитат им са силнички!

fallback