Снимка: Reuters
fallback

Десетки милиони индонезийци ще гласуват тази седмица на президентски и парламентарни избори след кампании, фокусирани върху икономиката, но на фона на засилващо се влияние на политическия ислям в страната с най-голямото мюсюлманско мнозинство в света, пише Ройтерс.

Президентът Джоко Видодо, бивш продавач на мебел, започнал политическата си кариера като кмет на малък град, се бори за преизбиране в съперничество с бившия генерал Прабово Субианто, когото победи с минимална преднина през 2014 г.

Повечето анкети дават на Видодо двуцифрена преднина, но опозицията оспорва прогнозите. Тя твърди също, че е открила нередности с данни, засягащи милиони хора в избирателните списъци, и се закани да предприеме юридически действия или да използва "народната сила", ако жалбите й не бъдат удовлетворени.

Някои анализатори казват, че неочаквана победа на претендента може да причини кратък спад на индонезийските пазари, а много близки резултати могат да увеличат опасността от оспорване на вота.

"При сценарий, в който Видодо печели с неочаквано малка разлика, мащабни и продължителни протести в Джакарта биха засилили напрежението и упражнили натиск върху валутата", отбеляза тази седмица Кевин О'Рурк в посветеното на Индонезия аналитично издание "Риформъси уикли".

Макар повечето допитвания да сочат преднина за президента, те не могат да се приемат за даденост, каза висш правителствен представител.

"Абсолютно всички правят догадки, тъй като не знаем доколко може да се вярва на социологическите изследвания", допълни същият източник, пожелал да остане анонимен.

През уикенда Видодо завърши шестмесечната си предизборна кампания с внушителен митинг на най-големия стадион в столицата Джакарта, който не побра въодушевените тълпи и те заляха близкия парк и улици.

След като излезе на сцената обут в маратонки и тичайки под възгласите на множеството след едночасов концерт на местни групи, той говори в оптимистичен тон за бъдещето на третата по големина демокрация в света.

Риториката му бе в ярък контраст с опонента му, който нееднократно предупреди, че Индонезия е пред колапс.

Миналия уикенд Прабово, както обикновено го наричат, също свика голям митинг, на който поддръжниците му, много от тях облечени в ислямски роби, участваха в масова молитва преди разпалената му реч как Индонезия бива ограбвана от чужденците и елита.

Бързо преброяване

Видодо рекламира рекордното развитие на инфраструктурата и либерализацията като значителни успехи през мандата му, определяйки ги като първа стъпка към справяне с неравенството и бедността в най-голямата икономика в Югоизточна Азия.

В телевизионни дебати през уикенда Вододо и неговия кандидат-вицепрезидент, ислямският духовник Маруф Амин, казаха, че съперниците им, никой от които не е заемал държавен пост за повече от два-три месеца, не разбират от управление на икономика на макроравнище.

Видодо, умерен мюсюлманин от централната част на остров Ява, трябваше да поправи имиджа си, след като клеветнически кампании и измислени истории го обвиниха, че е антиислямист, комунист или твърде близък с Китай - все политически вредни за Индонезия неща.

Прабово, който е в тесни връзки с някои твърдолинейни ислямистки групировки, и неговият кандидат-вицепрезидент, бизнес магнатът Сандиага Уно, обещаха да дадат тласък на икономиката ,като съкратят данъците с до 8 процентни пункта и се съсредоточат върху ключови инфраструктурни проекти.

Близо 500 000 полицаи и войници ще бъдат разположени из обширния архипелаг, за да гарантират сигурността по време на вота. В столицата Джакарта силите на реда ще охраняват изборните бюра, за да предотвратят опити за сплашване на гласоподавателите или сблъсъци, каза говорителят на националната полиция Деди Прасетио.

Над 192 милиона души ще гласуват също за национален и регионални парламенти, за място в които ще се борят 245 000 кандидати. Вотът беше определен като най-големите в света избори, свикани в един ден.

Гласуването в чужбина вече започна и хиляди хора се редят на опашка пред индонезийските дипломатически мисии в Сингапур и Австралия. В сряда, 17 април, изборните бюра ще отворят в 07,00 часа местно време (22,00 ч. по Гринуич утре, вторник) в Източна Индонезия и ще бъдат затворени в 13 ч. (06,00 ч. по Гринуич в сряда) в Западна Индонезия.

Гласоподавателите ще отбележат ръчно в пет отделни бюлетини избора си за президент и вицепрезидент и за депутати.

Резултати от неофициално "бързо преброяване", базирано на извадки от изборните бюра, ще бъдат огласени часове след края на гласуването, а кой е победилият кандидат за президент ще бъде ясно в късните часове в сряда.

Очаква се Общата избирателна комисия да обяви официалните резултати през май.

До 72 часа след оповестяване на официалните резултати кандидатите ще могат да обжалват резултата пред Конституционния съд. Деветчленният съд разполага с 14 дни да стигне до решение, което не подлежи на обжалване.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback