Снимка: БТА
fallback

Има основания да се смята, че основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който беше задържан вчера в Лондон, е бил свързан с руски хакери, живеещи в страната, съобщи еквадорският министър на вътрешните работи Мария Паула Рома на пресконференция в Кито, съобщи ТАСС.

По-късно пред радио "Сонорама" тя не изключи възможността прокуратурата да забрани на двама предполагаеми руски хакери, заподозрени във връзки с Асандж, да напускат страната.

След ареста на Асандж Еквадор арестува и предполагаем свързан с него хакер на международното летище в Кито.

Високопоставен еквадорски служител е заявил, че шведски програмист, живеещ в столицата Кито, за когото се твърди, че е близък до основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, е бил арестуван в рамките на операция на властите срещу престъпна група за изнудване, която през последните дни е заплашвала с отмъщение срещу президента Ленин Морено, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано министърът на вътрешните работи Мария Паула Ромо съобщи за задържането на предполагаем съратник на Асандж, но не го идентифицира пред медиите.

Oще по темата

Според пожелалия анонимност еквадорски представител задържаният е шведският програмист Ола Бини, който е бил арестуван на летището в Кито при опит да се качи в самолет за Япония.

В блога си швед с това име пише, че работи в Кито в Центъра за дигитална автономия, група, базирана в Еквадор и Испания, която се занимава с въпроси на защитата на личните данни, сигурността и криптографията.

Бини не споменава за никакви свои връзки с "Уикилийкс". В Тwitter вчера той е коментирал твърдения на еквадорския вътрешен министър, че руски хакери и някой, близък с "Уикилийкс", действат в Еквадор с думите: "много обезпокоителни новини". "На мен това ми изглежда като лов на вещици", е написал Бини.

Министърът на вътрешните работи Мария Паула Ромо заяви, че "съществува план за дестабилизиране на Еквадор, който е свързан с геополитически интереси", съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Ние имаме доказателства за връзка между задържания и Рикардо Патино, който беше външен министър, когато беше предоставено убежище на Джулиан Асандж".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 5 години

Пърни измислици, Асандж е невинен, но го преследват защото разкри мpъсните ризи на краварите.

43

Анонимен

преди 5 години

Това се знаеше отдавна, че е руски слуга. Браво на Еквадор!

42

Анонимен

преди 5 години

Кравария,Иперия на Злото!!!

fallback