Снимка: Reuters

"Този човек е син, баща и брат. Печелил е десетки награди за журналистика. Номиниран е за носител на Нобелова награда за мир всяка година след 2010г. Могъщи играчи, включително ЦРУ, полагат по изтънчен начин усилия да го демонизират".

Думите са от официалния Twitter акаунт на Уикилийкс, а поводът за тях е, че днес, на 11 април, след седемгодишно изгнание в еквадорското посолство в Лондон, създателят и главен идеолог на Уикилийкс Джулиан Асандж беше арестуван от британската полиция.

"Скотланд Ярд" обявиха, че той е задържан по обвинение за нарушаване на условията на пускане под гаранция и по искане за есктрадиция от САЩ.

След като през последните месеци отношенията между Асандж и Еквадор бяха доста обтегнати, южноамериканската страна обяви, че отнема политическото му убежище.

Още по темата
Британските власти бяха поканени в посолството и със сила го отведоха в полицейски участък в централен Лондон.

Световните новинарски агенции гръмнаха, а реакциите не закъсняха и отново разделиха света.

Европейската комисия заяви, че счита задържането му за "съдебно дело" и няма да се намеси. Австралия заяви, че е сигурна, че Асандж ще бъде третиран по безпристрастен начин от британското правосъдие.

Русия пък обяви ареста за "задушаване на свободата", а говорителят на Владимир Путин - Дмитрий Песков, изрази надежда, че правата на арестувания ще бъдат спазени.

"Изборът на Асандж за мишена заради това, че той предоставяше на журналистите информацията на Уикилийкс, представляваща информация от обществен интерес, е наказателна мярка. Тя създава опасен прецедент за журналистите и техните източници", коментира пък Кристоф Делоар, генерален секретар на организацията "Репортери без граници".

Най-чаканата реакция дойде няколко часа след задържането на Асандж - френското издание "Франс Прес" обяви, че Американското министерство на правосъдието повдига обвинения на Джулиан Асандж за "компютърно хакерство".

Кой е Джулиан Асандж?

Роден през 1971г в Австралия, Асандж е журналист и интернет активист, основател на онлайн платформата Уикилийкс. Израснал в семейството на шотландски и ирландски имигранти, малкият Джулиан от малък показва сериозен афинитет към програмирането. На 16-годишна възраст се сдобива с модем и започва да работи в мрежите, предшестващи интернет. Използва псевдонима Mendax. Заедно с още двама свои приятели създават хакерска група, наречена "Международни подразделения".

Смята се, че той е част от международна хакерска операция, коята успява да хакне НАСА през 1989 г., но той самият отрича своето участие. Тогава започват и проблемите му с правосъдието - като тийнейджър е арестуван по обвинение за кражба на 500 000 долара от сметките на "Ситибанк". Разследването обаче не успява да потвърди подозренията и той е освободен.

На 4 октомври 2006 г. Джулиан Асандж регистрира домейна wikileaks.org. Според създателите му - целта на проекта е "публикуване и анализ на документи, получени вследствие изтичане на информация". Проектът разчита на доброволци от всички точки на планетата и от всички прослойки на обществото - китайски дисиденти, журналисти, математици и технократи от Силициевата долина в САЩ, активисти от Тайван, Европа, Австралия и Южна Америка.

Началото на един от най-големите кошмари на американските служби за сигурност започва.

Обвиненията

В началото акциите на платформата и лично на Асандж са сравнително неизвестни на широката публика. Това се променя рязко през 2010г., когато Уикилийкс публикува серия от секретни документи и видеа, доказващи военни престъпления на американската армия в Ирак и Афганистан. Следват още стотици хиляди документи със секретно съдържание, журналистите из целия свят черпят информация от непресъхващите извори с данни на Уикилийкс. Съединените щати започват криминално разследване на течовете, а в основна мишена се превръща именно Асандж. 

В края на тази съдбоносна за Асандж година, идва и поредният удар срещу него. Швеция издава международна заповед за неговия арест във връзка с дело за сексуално насилие. Няколко месеца преди това Асандж вече е дал показания и е отрекъл всички обвинения. Убеден е, че атаката срещу него е изфабрикувана от американските власти и целта им е екстрадирането му в САЩ. Предава се на британската полиция и е освободен под гаранция след 10 дни.

След като обаче защитата му не успява да оспори заповедта за екстрадиция, нарушава гаранцията си и бяга. През август 2012 година, еквадорското посолство в Лондон му предлага политическо убежище и Джулиан Асандж започва своята самоналожена изолация.

Въпреки че не е излизал от посолсвото толкова време, той не спира да влиза в новинарските емисии по света.

Името му е замесено в пореден скандал през 2016 година. По време на предварителни избори за кандидат-президент на демократическата партия в САЩ, Уикилийкс публикува частните имейли на Хилари Клинтън по времето, когато тя е Държавен секретар. Асандж лично е  обвинен в заговор с руското разузнаване за операцията и в опит за подкопаване на американската демокрация. В този смисъл подкрепата, която Русия му оказва в момента, е обяснима. Самият Асандж многократно е отричал каквато и да е връзка с руските служби за сигурност.

Бъдещето

Съдбата на Джулиан Асандж за момента остава неясна. Според повечето коментатори той вероятно ще бъде екстрадиран в САЩ и ще се изправи пред правосъдието. Не се знае и какво ще се случи с обвинението в изнасилване в Швеция. Въпреки че преди време скандинавската държава прекрати делото, днес, веднага след задържането му, стана ясно, че предполагаемата му жертва ще се опита да възобнови делото.

Едно обаче е ясно - почитан от едни като герой и смятан от други за опасен диверсант, Джулиан Асандж е една от най-противоречивите фигури на нашето време.

Евентуално дело би извадило наявя доказателствата, които неговите обвинители имат, както и би дало публичност на неговата защита. Вероятно, точно от този процес, ще разберем и бъдещето на модерната журналистика, методите й на работа и мястото на държавата в нея.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase