Кадър: YouTube

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асадж е арестуван днес от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, предават световните агенции, цитирани от БТА.

Еквадор взе решение да не му предоставя право на убежище, заяви днес президентът на страната Ленин Морено.

Британската полиция е била поканена в сградата на посолството от посланика на Еквадор в Лондон вследствие на решението на властите.

Арестът на Асандж е извършен по силата на заповед за арест, издадена през юни 2012 г. от лондонски съд. Асандж ще бъде изправен възможно най-скоро пред британското правосъдие, се посочва в съобщение на Скотланд ярд.

В последните 7 години Джулиан Асандж живеше в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция. Властите в скандинавската страна искат да го разследват по обвинение за сексуално насилие. От "Уикилийкс" обаче се опасяваха, че той ще бъде предаден на САЩ.

Решението на еквадорското правителство идва ден след като главната редакторка на "Уикилийкс" Кристен Храфсон обяви, че подозира посолството в организиране на мащабна шпионска операция, насочена срещу Асандж.

Отношенията между Асандж и неговите домакини в посолството се обтегнаха, след като Еквадор го обвини, че е издал информация за личния живот на Морено.

Президентът от своя страна каза, че Асандж е нарушил условията, според които страната му дава политическо убежище.

Създателят на "Уикилийкс" е задържан в полицейско управление в централен Лондон и се очаква да бъде отведен в Уестминстърския съд.

Ленин Морено заяви, че е поискал Великобритания да гарантира, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която ще бъде измъчван или ще бъде осъден на смърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase